Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 22.08.2019. 17:00
  • Požeško-slavonska, Omanovac

Kuda idu divlje svinje? Pod vlak!

Na pruzi Pčelić - Daruvar - Banova Jaruga, odvojak za Pakrac, nedaleko Omanovca, došlo je do naleta putničkog vlaka kojim je upravljao 54-godišnjak na veći broj divljih svinja.

Foto: Pixabay/ivabalk
  • 111
  • 7
  • 0

Nesvakidašnju vijest, o naletu divljih svinja na putnički vlak, u svom je priopćenju objavila Policijska uprava požeško-slavonska. Naime, jučer (srijeda) oko 20.35 sati na pruzi Pčelić - Daruvar -Banova Jaruga, odvojak za Pakrac, nedaleko Omanovca u susjednoj Hrvatskoj, došlo je do naleta putničkog vlaka kojim je upravljao 54-godišnjak na veći broj divljih svinja

Divlje su se svinje nakon događaja udaljile u nepoznatom pravcu, dok su na donjem postroju vlaka nastala oštećenja.

Afrička svinjska kuga na pragu BiH: nema opasnosti za zdravlje ljudi

August je vrijeme kada kukuruz ulazi u fazu voštane zriobe i kao takav je vrlo primamljiv divljim svinjama koje tada čine najviše štete na usjevima. A kako ove divlje životinje ne znaju za vozni red vlakova niti im pruga predstavlja opasnost ili granicu, ovakve su pojave, zapravo, očekivane. 

No, s obzirom na to da je u susjednoj Srbiji potvrđena afrička svinjska kuga, divlje svinje osim za usjeve, predstavljaju i opasnost za sektor svinjogojstva u našoj zemlji. 

Propisan aktivan odstrel divljih svinja

Podsjetimo, zbog prijetnje širenja zaraze afričke svinjske kuge, naložen je odstrjel divljih svinja. Ova mjera donesena je za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području BiH, kako bi cijeli sektor svinjogojstva (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.


Tagovi

Divlje svinje Nalet na vlak Omanovac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.