Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarenje šumama
  • 28.03.2018. 10:30

Kreće pošumljavanje USK vrijedno 250.000 KM

U okviru projekta pošumljavanja goleti, degradiranih površina i požarišta, ŠPD "Unsko-sanske šume" će pošumiti ukupno 120 ha površine na kojoj će biti zasađeno oko 300.000 sadnica uglavnom hrasta kitnjaka, smrče i crnog bora.

Foto: Bigstockphoto/roibu
  • 205
  • 26
  • 0

Ugovor o implementaciji projekta pošumljavanja goleti, degradiranih površina i požarišta, vrijednosti 250.000 KM, potpisan je u ponedjeljak, 26. marta i to između ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH. 

Pošumljavanje će biti realizirano u okviru projekta Globalnog fonda za okoliš (GEF) kojeg finansira resorno ministarstvo posredstvom Svjetske banke za obnovu i razvoj, stoji u priopćenju Unsko-sanskih šuma. 

Sadit će hrast kitnjak, smrču i crni bor

"Početkom 2018. godine, ŠPD je već potpisalo jedan ugovor sa resornim ministarstvom  u iznosu 150.000 KM za projekat prorede šumskih kultura starosti iznad 10 godina. Ugovor kojega smo sada potpisali odnosi se na realizaciju projekta pošumljavanja goleti, degradiranih površina i požarišta i njegova vrijednost iznosi 250.000 KM. U okviru ovog projekta ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa će pošumiti ukupno 120 hektara površine na kojoj će biti zasađeno oko 300.000 sadnica uglavnom hrasta kitnjaka, smrče i crnog bora. Za projekte u okviru GEF-a preostalo je još 95.000 KM te se očekuje da će biti prihvaćeni projekti certificiranja šuma kojima gazduje ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa", izjavio je Mensud Tuzlak izvršni direktor za oblast šumarstva pri ŠPD-u.

Projekti će biti provedeni u dvije godine

Alojz Dunđer, direktor ureda za implementaciju projakata pri Federalnom ministarstvu PVŠ izjavio je da ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa spada među sedam preduzeća koji su partneri projekta koji se finansira iz Globalnog fonda Ujedinjenih naroda za okoliš (GEF) iza kojeg stoji Svjetska banka.  

"Ova tri projekta na području Unsko-sanskih šuma su tri od ukupno trideset projekata koji se implementiraju na teritoriju FBiH, a njihov cilj je da se ojačaju organizacijski kapaciteti preduzeća i organizacija koja gospodare šumama, odnosno da se promovira održivo gospodarenje šumama u Federaciji. 

Projekti će biti implementirani u roku od dvije godine s tim da će se u 2018. godini radovi pošumljavanja izvoditi na površini od 60 hektara, dok će radovi na preostalih 60 hektara biti provedeni naredne godine. Svi radovi moraju biti urađeni u skladu sa Planom upravljanja okolišom koji je sastavni dio samog ugovora", istakoa je Dunđer.  

Obuhvatit će tri općine

"Ovim projektom obuhvatit ćemo tri općine na području Unsko-sanskog kantona, a to su općina Bosanski Petrovac, Cazin i Sanski Most. Očekujemo da ćemo kroz realizaciju ovakvih i sličnih projekata popraviti stanje kada su u pitanju naša prirodna bogatstva, a posebno kada su u pitanju naše šume", rekao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.


Tagovi

Gospodarenje šumama Pošumljavanje Unsko sanske šume Mensud Tuzlak Šemsudin Dedić Alojz Dunđer Hrast kitnjak Smrča Crni bor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.