Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pitomi kesten
  • 10.10.2017. 11:00

Kesten - malobrojan, sitan, ali zdrav

Zbog suše kestena u Bosanskoj Kostajnici ima malo pa mu cijena ne ide ispod tri marke. Komšije iz Evrope bez cjenjkanja kupuju na vreće i po desetak kilograma.

Foto: Bigstockphoto/auremar
  • 220
  • 13
  • 0

Suša nije poharala samo ratarske i povrćarske kulture nego i one šumske. Pa je tako ove godine manje i kestena.

U Bosanskoj Kostajnici, gradu koji je ime dobio baš po kestenu, nikada nije bilo tako malo kestena. Kestenjaci oko Balja, u kojima se do prošle godine tražilo mjesto više, su prazni. Tek rijetki, prema priči mještana, idu u potragu za ovom delicijom, koju će krajem naredne sedmice puna tri dana slaviti na već tradicionalnoj "Kestenijadi", navodi avaz.

Prodaje uz granicu

"Suša je učinila svoje. Zato ga ima manje. Sitan je, ali zdrav", kaže penzionerka Mirjana Novaković, mještanka sela Petrinja, koja kesten kupi u blizini svoje kuće i prodaje na tržnici kod graničnog prijelaza. Cijena po kilogramu je od tri do četiri marke, mada je na početku sezone koštao čak i pet KM. Za komšije iz Evrope to je sitnica, a za domaće mnogo.

"To je ta cijena, jer da naberem nešto, treba mi najmanje nekoliko sati. Sat do šume, tri sata kupim i dva za povratak kući. Više to radim iz hobija, jer zaista volim prirodu", kaže Mirjana, koja je uvjerena da Bosanska Kostajnica, ako se neko sjeti da kestenjake treba i pošumljavati, neće ostati bez svog brenda.

Hrvati najbolji kupci

Kesten je na pijacu donijela i Danica Zec. Bere ga skoro pet decenija i kaže da joj je to solidan izvor prihoda.

"Ko god hoće, može zaraditi. Vremena su takva da se moramo snalaziti, mada će onog poznog biti više, ali će biti veoma sitan. Ima ga malo i zato je skuplji i ne ide ispod tri marke", kaže Danica te dodaje da su Hrvati bolji kupci, jer bez cjenjkanja kupuju na vreće i po desetak kilograma.

Dvije tone za "Kestenijadu"

Takvim se kupcima raduje i mladi bračni par Jajčani, Slađana i Nenad, koji i po nekoliko sati dnevno provedu u berbi kestena. Aleksandar Pašić, portparol Općine Bosanska Kostajnica, najavljuje da će ga ove godine, iako je slabo rodio, na "Kestenijadi" biti podijeljeno najmanje dvije tone.

Kesten za kupus

Miroslav Vasić, mještanin sela Petrinja, do kestena dolazi na zanimljiv način. On uzgaja kupus i ostalo povrće i s beračima ga mijenja za kesten. Čista trampa u kojoj su sve strane zadovoljne.

"Ljudi mi donesu kesten, a ja njima dam kupus ili krompir. Vreća kupusa je oko sedam maraka, a kesten kupujem po dvije marke u otkupu. Marka zarade po kilogramu", zaključujue Vasić.

Foto: Bigstockphoto/auremar


Povezana biljna vrsta

Kesten

Kesten

Sinonim: - | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili "žir bogova" ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53% čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44%... Više [+]

Tagovi

Bosanska Kostajnica Kesten Pitomi kesten Kestenijada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.