Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Talijanska inspekcija
  • 09.01.2017. 12:00

Kažnjeni zbog uvoza ilegalno posječenih drva u BiH

Inspekcija za šume provincije Ancona kaznila je talijanske kompanije zbog uvoza ilegalno posječenih drva u BiH!

Foto: Picography/Pixabay
  • 5.280
  • 256
  • 0

Ilegalna sječa šuma u Bosni i Hercegovini nije novost, no da Talijani kažnjavaju svoje kompanije koje uvoze takva drva - jest.

Naime, u posljednjim danima 2016. godine Inspekcija za šume provincije Ancona i Teritorijalni šumarski korpus CITES provincije Fermo provela je kontrolu u cilju utvrđivanja ispravnosti uvoza ogrjevnog i drva za preradu iz Bosne i Hercegovine. Akcija je provedena na području Ancone nakon informacija o ilegalnoj sječi šume u BiH, što je dovelo do ozbiljnih oštećenja bh. ekosustava.

Destimulisati izvoz ogrjevnog drveta iz BiH!

Kontrolom je, navodi talijanski portal anconanotizie.it, obuhvaćeno šest talijanskih poduzetnika koji su, preko luke Ancona, uvozili drvo iz zemalja bivše Jugoslavije tijekom 2016. godine. Kontrola je fokusirana na pravilnost primjene uredbe EUTR EU 995/2010, koja za cilj ima sprečavanje uništavanja svjetskih šuma, prenosi vecernji.

Kazna 3.000 eura, a prijeti im i zatvor

Poduzetnici iz oblasti drvne industrije na prostoru EU moraju dokazati ispravnost podrijetla uvezenih materijala i njihova plasmana na tržište. U četiri slučaja utvrđen je nedostatak dokumentacije i registra potrebnog za provjeru zakonitosti uvoza, pa je svaka kompanija kažnjena s po 3.000 eura. Istraga se nastavlja te, ako se utvrde dodatna kršenja zakona šumarstva tijekom proizvodnje drvnih proizvoda, poduzetnicima prijeti i zatvorska kazna do jedne godine.

Kako navode iz Državnog talijanskog ureda za šume, kontrole su od ključne važnosti u borbi protiv ilegalne sječe šuma. Italija ima važan položaj u kontekstu međunarodne drvne industrije kao vodeći svjetski izvoznik namještaja, ali i šesti svjetski uvoznik drva. Trgovinski je partner mnogim zemljama, među kojima su Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija, gdje krčenje šuma i ilegalna sječa stabala poprimaju alarmantne razmjere. Luka Ancona središnje je čvorište za uvoz proizvoda od drva s Balkana.

Prihvaćen Nacrt zakona o šumama uz korekcije!

Dok je u ilegalnoj sječi među prvima, BiH se nalazi na zadnjem mjestu u Europi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva. Prema podacima Ujedinjenih naroda, šumske površine u svijetu u posljednjih 15 godina smanjene su za više od trostruke površine Njemačke, a gubitak šuma se nastavlja.

Površine pod šumom u BiH znatno su se smanjile zbog nekontrolirane sječe i nebrige države da zaštiti to prirodno blago. Često se kaže kako su, nažalost, jedini pravi čuvari šuma u BiH zaostale mine od kojih mnogi stradavaju. Nelegalnoj sječi na kraj se želi stati i donošenjem Zakona o šumama u FBiH na koji se čeka već 6 godina, podsjeća Večernji.

Foto: Picography/Pixabay


Tagovi

Ilegalna sječa Italija BiH Uvoz Drva Šume


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.