Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrjevno drvo
  • 20.11.2019. 10:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vitez, Travnik

Kasni isporuka ogrjevnog drveta, nema dovoljnih količina?

U ŠPD "Srednjobosanske šume" kažu da nemaju dovoljne količine ogrjevnog drveta. Za dio problema okrivljuju i prijevoznike.

Foto: Pixabay/GherbaliDanil
  • 140
  • 7
  • 0

Neuobičajeno topao novembar ne može ugrijati stanovnike srednje Bosne koji i ove godine muku muče sa ogrjevnim drvima. U najvećem problemu su najranjiviji - penzioneri, ali i drugi građani koji su drva uplatili još proljetos ili ljetos, ali još uvijek čekaju dostavu. 

U ruralnim dijelovima je najgore. 

Šumski fond ne zadovoljava potrebe građana

Vahidin Lušija, izvršni direktor za razvoj, plan i analizu, uređivanje, drvni fond i edukaciju, ŠPD "Srednjobosanske šume" upozorio je da su količine ogrjevnog drveta kojima raspolaže poduzeće, koje, inače, upravlja svim šumskim fondom na području SBK, daleko manje nego potrebe stanovništva.

"Mi raspolažemo sa 100 do 110 hiljada kubika ogrjevnog drveta, dok su potrebe lokalnog stanovništva, svih udruženja i sindikata daleko veće. Te se potrebe iz godine u godinu povećavaju, a mi imamo određenu drvnu masu koju možemo realizirati", rekao je za Dnevni avaz Lušija.

Problem stvaraju i prijevoznici?

Lušija ističe da uz činjenicu da je šumski fond siromašan, problem stvaraju i prijevoznici, koji bi građanima trebali dostaviti drva.

"Imamo određene indicije da su pojedini ljudi uplatili, mi smo drva isporučili, a gdje su ona u međuvremenu završila, zaista ne znam. Naše je da isporučimo sa stovarišta ili međustovarišta, sve ostalo je do prijevoznika", kazao je Lušija.

Vijećnici apeliraju na vlast

Ovim su se problemom bavila i novotravničko te viteško općinsko vijeće koja zahtijevaju reakciju i pomoć od vlasti. 

"Kad se planira isporuka ogrjevnog drveta za 68 članova Udruženja penzionera koji su posljednju ratu uplatili u septembru, a drva još nisu dobili? Apeliram na firmu "Srednjobosanske šume" da što prije dostavi drva kako bi mogli bezbrižno dočekati zimu te da u sljedećim godinama to urade do polovine septembra", upozorio je u Vitezu vijećnik Nikola Šarić.


Tagovi

Ogrjevno drvo Kasni isporuka Srednja Bosna Šumski fond Vahidin Lušija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.