Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume RS
  • 23.05.2017. 10:00

Kamerama protiv krađe šume!

Milinković: Krađe na našem području predstavljaju puno veće probleme. Skoro smo imali fizički napad na šumara, a prije dvije godine bačene su dvije bombe na šumarevu kuću.

Foto: Pixabay/Life-Of-Pix
  • 1.199
  • 40
  • 0

Sve veći broj šumskih gazdinstava u RS postavlja videonadzor na mjestima gdje se najviše krade šuma, za nezavisne su izjavili u "Šumama RS". Na ovaj potez su se odlučili kako bi lakše hvatali kradljivce i smanjili broj krađa. Osim ovog, "Šume RS", kako bi stale na kraj kradljivcima, postavljaju i rampe na šumskim kamionskim putevima.

Fizički napad i bomba

Nemanja Milinković, tehnički direktor u Šumskom gazdinstvu (ŠG) "Jahorina", kazao je da imaju nekoliko kamera postavljenih na najkritičnijim mjestima i da su na taj način uspjeli uhvatiti nekoliko kradljivaca.

"To jeste dobra ideja. Trebalo bi puno više kamera postaviti i taj sistem centralizrati. To bi već bilo nešto. Krađe na našem području predstavljaju puno veće probleme. Skoro smo imali fizički napad na šumara, a prije dvije godine bačene su dvije bombe na šumarevu kuću. Zamislite koliko je to uzelo maha", kaže Milinković.

U ŠG "Romanija" nemaju kamere, ali se Dragan Vidojević, tehnički direktor nada da će ih uskoro dobiti, jer je to pozitivan način da se smanji broj krađa. Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS, kazao je da je postavljanje kamera dobar, ali nedovoljan način da se stane ukraj krađi.

"Postoje jasni tragovi koji pokazuju ko krade šumu, gdje krade i na koji način, ali rukovodstva šumskih gazdinstava neće da se posvete tome, odnosno prave se da to ne znaju. To je osnovni problem koji sprečava otkrivanje kradljivaca šume", naglasio je Pavlović.

Neriješene prijave

Šteta koju su šumokradice napravile u toku prošle i ove godine, kako su rekli u "Šumama RS", iznosi blizu tri miliona maraka. Prošle godine šteta je iznosila 2,3 miliona KM, a ove godine 431.600 KM. Zbog bespravne sječe šume prošle godine podneseno je 2.014 prijava, od toga 742 krivične i 1.272 prekršajne prijave.

"Međutim, i dalje najveći problem predstavlja mali procenat riješenih prijava, tako da procenat naplaćene štete iznosi tek 4,1 posto", istakli su u "Šumama RS". Najveća šteta, kada su u pitanju krađe, evidentirana je u na području ŠG "Banjaluka", ŠG "Romanija", ŠG "Prijedor" i ŠG "Borja".

"Najviše bespravne sječe u posljednjih 10 godina zabilježeno je na područjima kojima upravljaju šumska gazdinstva "Jahorina" i 'Romanija'", naglasili su u "Šumama RS".

Foto: Pixabay/Life-Of-Pix


Tagovi

Videonadzor u šumama Nemanja Milinković Šuma RS Dragan Vidojević Vlado Pavlović Šumarska gazdinstva Neriješene prijave


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.