Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija u Trnovu
  • 18.04.2022. 11:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Trnovo

Kako voćkarice odvraćaju divljač od poljoprivrednih usjeva?

Unos voćkarica u lovište je od višestrukog značaja, obzirom da je voće dugoročni unos hrane za divljač, te je kao takvo preventivna aktivnost za smanjenje šteta u poljoprivredi

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 187
  • 37
  • 0

Na šest lokacija na području općine Trnovo zvanično je nastavljena akcija masovnog pošumljavanja "Zasadi za život" koju je pokrenulo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u saradnji s KJP "Sarajevo-šume", u jesen prošle godine. Akciju "Jedno drvo za jednog lovca" organiziralo je Lovačko društvo "Trnovo" koje je svojim sredstvima osiguralo 550 sadnica za isto toliko članova ovog društva te na taj način dali svoj doprinos.

Ovo udruženje postoji već 90 godina i gazduje nad sedam lovišta kroz svojih šest sekcija: Kijevo, Desenica, Razin gaj, Trnovo, Delijaši i Šabići. Svaka od šest sekcija jučer, 17. aprila, je zasadila voće u oblasti svog lovišta, a u lovištu Kijevo sadnicu je zasadio i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

"Čast mi je i zadovoljstvo započeti danas s vama novi ciklus pošumljavanja i zahvalan sam što pružate podršku Ministarstvu i Sarajevo-šumama. Ovu akciju provodit ćemo u kontinuitetu i u narednim godinama. Cilj nam je da to postane tradicija, a i u lovcima, vidimo strateške partnere. Nadam se da ćemo kroz ovu akciju osnažiti saradnju i drugim aktivnostima jer lovstvo je naš resor i cilj nam je da tu oblast unaprijedimo", kazao je ministar Delić.

Hrana za divljač

Samir Omerović, direktor KJP "Sarajevo -šume" također je istakao da se saradnja s lovačkim društvima i drugim strukovnim udruženjima mora ojačati i unaprijediti.

"Mnoga naša udruženja realizirala su dosta projekata i aktivnosti, ali o tome se nažalost ne govori i to se mora promijeniti. Moramo našu saradnju ojačati. Mi u kantonalnom preduzeću, kao instanca koja gazduje šumskim zemljištem, ćemo raditi na jačanju saradnje s lovačkim i ekološkim udruženjima, radi unapređenja šumskog ekosistema i životnog okruženja", istakao je Omerović.

Lovci će pratiti rast svoje sadnice

Poručio je lovcima da šuma treba da bude temelj, a lov, pčelarstvo, poljoprivreda i razvoj ekološkog turizma imperativ za dugoročne aktivnosti u budućnosti. Samir Kolar, predsjednik LD "Trnovo" kazao je da će lovci posaditi 550 sadnica voća, kasne sorte kruške i jabuke koje uspijevaju na ovoj visini.

"Unos voćkarica u lovište je od višestrukog značaja, obzirom da je voće dugoročni unos hrane za divljač, te je kao takvo preventivna aktivnost za smanjenje šteta u poljoprivredi jer divljač koja ima izvor hrane u lovištu neće uništavati usjeve i voćnjake poljoprivrednika. Također je i lijep gest za planinare i putnike namjernike, izletnike da se osvježe voćem tokom svog puta", pojasnio je Kolar.

Zaštita šuma, skladištenje karbona u zemljištu i održiv način ishrane - mjere za spas klime

Dodao je i da je cilj učiniti vidljivijim aktivnosti lovačkih društava kako bi se oslobodili predrasuda koje prate lovce kao negativce, one koji uništavaju ekosistem šume.

"Lovci su jedina organizirana grupa koja godišnje odradi minimalno pet radnih dana u lovištu. Radimo na projektima izgradnje protivpožarnih puteva, svake godine učestvujemo u čišćenju platoa Bjelašnice i lokalne zajednice općine Trnovo, a također smo strateški partner akcije pošumljavanja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo od početka realizacije ove akcije. Ne postoji ni jedna druga organizacija u sistemu koja doprinosi više od lovaca, ali nažalost o tome se vrlo malo govori", podsjetio je Kolar.

Pratit će rast

Lovci koji su zasadili sadnice, prema odluci Udruženja, pratit će rast svoje sadnice do njenog zrelog doba, kako bi se osigurali da one zažive i opstanu.

Akciju masovnog pošumljavanja "Zasadi za život" pokrenulo je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u jesen 2021. godine, a nastavit će se ovog proljeća i jeseni, nakon čega je cilj da to postane redovna aktivnost koju će realizirati preduzeće "Sarajevo – šume" u saradnji s komunalnim javnim preduzećima, lovačkim i ekološkim udruženjima, osnovnim i srednjim školama i fakultetima, kompanijama iz oblasti drvne industrije, ali i svim drugim organizacijama i građanima. Zainteresirani za učešće mogu se prijaviti na email:posumljavnje@sarajevo-sume.ba.


Fotoprilog


Tagovi

Pošumljavanje Trnovo Lovci Adnan Delić Samir Kolar Samir Omerović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞