Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli sto
  • 15.06.2015. 15:30

Kako unaprijediti drvnu industriju?

Kao veliki problem istaknuto je nepostojanje Zakona o šumama u Federaciji BiH, nedostatak stručnih kadrova drvarske struke na svim nivoima i nepostojanje podsticaja za izvoz.

  • 147
  • 3
  • 0

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je Okrugli sto o drvnoj industriji Bosne i Hercegovine sa ciljem da se na osnovu uvida u ostvarene rezultate poslovanja i prezentirane aktivnosti nadležnih ministarstava i institucija otvori dijalog između kompanija i predstavnika vlasti, kako bi se definisale prioritetne aktivnosti koje nadležna ministarstva i institucije treba da poduzmu u cilju unapređenja uslova poslovanja i ostvarenja boljih rezultata poslovanja.

Okrugli sto je otvorio dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, nakon čega se prisutnima obratio Suad Ećo, predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH, a Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH je prezentirala ostvarene rezultate poslovanja drvne industrije i šumarstva u posljednjih pet godina.

Učesnicima Okruglog stola obratili su se i:

  • Savo Krunić, savjetnik ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
  • Goran Zubić, pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS
  • Kemal Kadrić, šef odsjeka Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  • Marinko Bošnjak, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije
  • Jovo Pilipović, šef odsjeka Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS
  • Borislav Trlin, potpredsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH
  • Snežana Vujnić, direktorica Investiciono razvojne banke RS
  • Izet Horman, šef Odsjeka za tehnologiju drveta Mašinskog fakulteta Sarajevo.

Poteškoće u obezbjeđenju sirovine

Tokom diskusije istaknuto je kako je drvna industrija grana privrede koja ostvaruje dobre proizvodne i izvozne rezultate ali nema adekvatnu podrške od strane nadležnih institucija, te da se kompanije drvne industrije, posebno iz oblasti finalne prerade drveta, suočavaju sa velikim poteškoćama u obezbjeđenju sirovine, jer oblast šumarstva nije adekvatno uređena u oba entiteta. Velike količine šumskih sortimenata se izvoze, a finalna prerada nema prioritet u snabdijevanju. Takođe, istaknuto je da veliki problem predstavlja nepostojanje Zakona o šumama u Federaciji BiH, nedostatak stručnih kadrova drvarske struke na svim nivoima i nepostojanje podsticaja za izvoz.

Zaključci

Nakon diskusije, predsjednik Asocijacije je predložio zaključke koje su prihvatili učesnici Okruglog stola. U okviru zaključaka izdvojeni su slijedeći prioriteti: zaštititi šume, izraditi kriterije za raspodjelu drvnih sortimenata u Federaciji BiH i usaglasiti ih sa kriterijumima u RS, unaprijediti odnose između preduzeća šumarstva i drvne industrije, racionalnom raspodjelom drvnih sortimenata uz prioritet snabdijevanja finalnih kapaciteta sirovinom, a destimulisanja izvoza sirovine, te donijeti Zakon o šumama Federacije BiH i ostalu potrebnu legislativu i smanjiti poreze i doprinose kompanijama drvne industrije koje se bave finalnom preradom drveta.


Izvori

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH


Tagovi

Drvna industrija Savo Krunić Goran Zubić Kemal Kadrić Marinko Bošnjak Jovo Pilipović Borislav Trlin Snežana Vujnić Izet Horman Zakon o šumama Šumski sortimenti Podsticaji za izvoz FBiH Suad Ećo VTK Selma Bašagić Okrugli sto

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.