Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepanje drva
  • 29.12.2015. 18:00

Kako pravilno pripremiti drva za ogrijev?

Sigurno niste mislili da postoji neka mistika oko naizgled jednostavne radnje kao što je cijepanje drva. Evo nekoliko pravih i korisnih savjeta od iskusnog drvosječe.

Foto: istock.com
  • 267
  • 6
  • 0

Sigurno niste mislili da postoji neka mistika oko naizgled jednostavne radnje kao što je cijepanje drva. I dok se većina studija bavi istraživanjem uloge testosterona kod muškaraca prilikom nadjačavanja s drugim pripadnicima muškog spola, neki se bave rasvjetljavanjem činjenice da cijepanje drva u sat vremena može podići razinu testosterona za gotovo 50%.

Cijepanje drva je uvijek, i kroz evolucijski razvoj bio muški posao o čijoj je kvaliteti ovisila sigurnost i preživljavanje cijele obitelji tijekom hladnih zima.

Ekonomska produktivnost bitnija od snage?

"Muškarci se u modernim vremenima natječu za popularnost kod žena kroz ekonomsku produktivnost dok su se nekad fizički obračunavali s drugim muškarcima", kažu istraživači za modernfarmer. Što se tiče žena, i kod njih dolazi do, iako manjeg, povećanja razine testosterona tijekom radnji vezanih za proizvodnju hrane.

Osim naleta testosterona, važno je dobiti i pravilno nacijepano drvo za ogrjev. A, evo i kako. I ne, nije dovoljna samo sjekira. Zapravo, zaboravite sjekiru. Kada je stablo srušeno i nacijepano na manje dijelove, izbor alata pada na teži čekić sličan kovačkom, sa klinom na jednoj strani.

Potrebno je imati i kvalitetnu obuću, zaštitu za oči i nekoliko klinova za tvrdoglave cjepanice. Ako obični klinovi ne rade, koriste se i mehanički koji su 100% efikasni.

Pravilno cijepanje drva

Evo nekoliko pravih i korisnih savjeta od iskusnog drvosječe. Nakon što, koristeći motornu pilu, lišite stablo grana i grančica, potrebno je nacijepati deblo na cjepanice. Razmislite o namjeni vaših cjepanica, kolike moraju biti veličine da bi bile iskoristive za odabranu namjenu. Važno je držati se propisanih dimenzija kako bi se na kraju narezano drvo moglo posložiti.

Postavite cjepanicu koju kanite raskomadati, na vrh veće cjepanice. To će podići metu na viši nivo, što čuva vašu kralježnicu, ali i sprečava da svoju alat zabijete u zemlju ako promašite metu. Orijentirajte deblo tako da čvorovi ili nepravilnosti budu bliže tlu.

Drvo je potrebno zarezati pravilnim udarcem. Zamislite metlu stisnutu u jedan svežanj. Uprao tako pod mikroskopom izgledaju i vlakna drva koja morate razdvojiti kako bi dobili pravilan rez, objašnjava šumar. Kada cijepate drva na cjepanice, zapravo prepolavljate ta vlakna na polovice, a kada cijepate cjepanice, razdvajate vlakna jedna od drugih. Drvna vlakna se mogu i zapetljati oko čvorova i grana, gdje su najmanje organizirana.

Naciljati i zamahnuti

Razdvojite cjepanicu poput pizze. Nemojte rezati samo po rubovima. Raspolovite ju popola, a zatim i na četvrtine, sve dok ne dosegnete pravu veličinu. Pustite da sjekira odradi svoj posao. Mnogi misle kako je potrebno uložiti svu svoju snagu na cijepanje drva, a zapravo je sva filozofija u zamahu, dok ostatak odradi sjekira i sila teža.

Čuvajte leđa, savinite se, savijte koljena i koristite noge. Vježbajte preciznost udarajući uvijek u isto mjesto. Svježe narezano drvo bi trebalo odstajati barem godinu prije sagorijevanja kako bi dalo najbolje rezultate. Drvo nije potrebno pokrivati, osim nekoliko tjedana prije same upotrebe jer cilj ga je isušiti drvna vlakna i spustiti vlagu ispod 20%. Prilično korisno. Samo pazite na taj testosteron ;)

Foto: istock.com


Tagovi

Drvosječa Cijepanje drva Sjekira Cjepanice Drva za ogrijev Motorna pila Klinovi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."