Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume
  • 25.02.2023. 16:30

Kako njegovati šume?

Okopavanje i prašenje, popunjavanje, sječa izdanaka i izbojaka i osvjetljavanje sprovode se u fazi podmlatka. Čišćenje i kresanje grana se sprovodi u fazi ranog i kasnog mladika.

Foto: Depositphotos/YuliyaKirayonakBO
  • 182
  • 9
  • 0

Njega šuma se sprovodi kroz uzgojne radove koji se izvode u sastojini od momenta njenog nastanka do vremena izvođenja sječa obnavljanja, a to podrazumijeva:

  • okopavanje i prašenje;
  • sječa izdanaka i izbojaka;
  • popunjavanje;
  • osvjetljavanje;
  • čišćenje;
  • kresanje grana i
  • prorede.

Okopavanje i prašenje, popunjavanje, sječa izdanaka i izbojaka i osvjetljavanje sprovode se u fazi podmlatka. Čišćenje i kresanje grana se sprovodi u fazi ranog i kasnog mladika.

Okopavanje

Uzgojni radovi koji se sprovode u vještački podignutim sastojinama/kulturama starosti do pet godina, gdje se ručno ili mašinski uklanja korovska vegetacija koja ometa razvoj podmlatka.

Prašenje

Uzgojni radovi koji se izvode na nezakorovljenom ili slabo zakorovljenom zemljištu sa ciljem da se površinski sloj zemljišta razrahli i spriječi gubitak vlage iz zemljišta.

Sječa izdanaka i izbojaka

Uzgojna mjera koja se izvodi u kulturama starosti do 15 godina (do sklapanja kruna) kojom se radi mehaničko ili hemijsko uklanjanje izdanaka i izbojaka konkurentske samonikle (autohtone) vegetacije.

Popunjavanje nedovoljno obnovljenih sastojina

Uzgojni radovi koji se sprovode u prirodno obnovljenim sastojinama, gdje poslije završenog procesa prirodno obnavljanje nije uspjelo na površini većoj od 20 posto površine sastojine, odnosno gdje se javljaju neobnovljene površine veće od 20-30 ari.

Uzgojni radovi se sprovode tamo gdje se javljaju neobnovljene površine veće od 20-30 ari (Foto: S. Dovečer)

Osvjetljavanje

Sječe osvjetljavanja predstavljaju uzgojne radove koji se sprovode u razvojnoj fazi podmlatka (ranog i kasnog) radi stvaranja uslova za neometan rast glavnih vrsta (bukva, hrast itd.) u visinu, čime glavna vrsta drveća visinom nadrasta zeljastu vegetaciju, koja ga u ovoj fazi, zavisno od sastava, može konkurentski značajno ugroziti.

Čišćenje

Ovom uzgojnom mjerom sprovodi se negativna selekcija, radi uklanjanja jedinki nepoželjnih drvenastih vrsta, loših jedinki glavnih vrsta (hrasta, bukve), eventualno i puzavica, kako bi se forsiralo prirodno čišćenje stabala od donjih grana, prirodno diferenciranje i pozicioniranje najboljih stabala u prostoru shodno potrebnom međusobnom rastojanju. Individue se bore za prostor za rast i dostizanje povoljnog biološkog položaja, odnosno dominantnog i kodominantnog položaja.

Kresanje grana

Kresanje grana je potrebno vršiti u pazuhu grane - mjesto spajanja grane sa deblom pri čemu se prvi sjek izvodi neposredno iznad, a drugim se radi konačno orezivanje. Prilikom izvođenja ovog postupka potrebno je napraviti ravan sjek bez ostavljanja dijelova drveta ili kore oko mjesta orezivanja.

Prorede

Prve prorede sprovode se u srednjedobnim i dozrevajućim sastojinama, a na najboljim staništima i u fazi kasnog mladika.

Visoka selektivna proreda

Prorede su uzgojni radovi koji se sprovode u srednjedobnim i dozrijevajućim jednodobnim stojinama i uzgojnim grupama u raznodobnim sastojinama. S ovom mjerom se započinje u trenutku kada je postignuta dovoljna dužina debla očišćenog od grana. Srednjedobna sastojina je faza izbora i obilježavanja stabala budućnosti. U toj fazi dominantna stable na najproizvodnijim staništima su dostigla visinu od 17 m do 25 m i imaju deblo čisto od grana od osam do 10 m (dominantna stable na staništima dobre proizvodnosti i osrednje proizvodnosti dostignu visine 14-17 m i imaju deblo čisto od grana šest od osam metara).

Srednjedobna sastojina je faza izbora i obilježavanja stabala budućnosti (Foto: J. Kuzmić)

U ovoj fazi neophodno je sprovesti prorede jačih zahvata, sa ciljem uklanjanja svih konkurenata stablima budućnosti. Minimalno rastojanje između stabala budućnosti zavisi od broja izabranih stabala budućnosti i ciljnog prečnika, a iznosi od 12 m do 14 m (na lošijim bonitetima 10-12 m; osam do 10 m). U početnoj fazi srednjedobnih sastojina po pravilu se uklanja od tri do pet najjačih konkurenata stablima budućnosti. Dozrijevajuća sastojina je faza jasno uočljivih i dobro razvijenih stabala budućnosti, koja dominiraju nad ostalim stablima. Intenzitet sječe u ovoj fazi se svodi na uklanjanje po jednog ili 0,5 stabla glavnih konkurenata stablima budućnosti.

Intenzitet zahvata i proredni interval

Broj ulazaka odnosno sječa treba da bude veći-češće, a intenzitet zahvata jači u periodu između 30-60 godina (u tom periodu dinamika rasta stabala je najveća) jer se u tom periodu uklanjaju sva stabla koja smetaju stablima budućnosti u razvoju, a ne uklanjaju se ostala pa čak i koja su lošijeg zdravstvenog stanja ako ne predstavljaju opasnost od širenja bolesti i štetočina. Suština je da se na izdvojenim stablima vrši koncentracija 27 prirasta, a da ostala stabla prije svega vrše zaštitu izdvojenih stabala (od vjetro i snjego izvala, visokih i niskih temperatura, upalu kore itd.) i zaštitu zemljišta-staništa od zakorovljenja.

Nakon 70 ili 80 godina starosti do početka obnavljanja smanjuje se broj ulaska u sastojinu i intenzitet zahvata jer do tada treba da se stabla budućnosti mjerama njege - sječe izdvoje i prostorno poziniciraju, a proredna sječa planira se ako se utvrdi da postoje stabla koja ometaju normalan rast i razvoj stablima koja su izdvojena.

Visoka grupimična selektivna proreda

Ova proreda primjenjuje se u sastojinama gdje nema dovoljno kvalitetnih stabala ravnomjerno raspoređenih po čitavoj površini na približno istom rastojanju, nego se stabla budućnosti nalaze u manjim grupama na bližim rastojanjima neravnomjerno raspoređena po površini sastojine. U ovakvim sastojinama odabiraju se i obilježavaju dva do četiri stabla na rastojanjima minimalno tri metra koja čine grupu.

Visoka grupimična selektivna proreda primjenjuje se tamo gdje nema dovoljno kvalitetnih stabala ravnomjerno raspoređenih

Uklanjaju se konkurenti koji smetaju razvoju stablima budućnosti, a u dijelu sastojine između grupa uklanjaju se samo bolesna stabla. I kod ove prorede mora se voditi računa o ukupnom broju stabala budućnosti po hektaru koji zavisi od ciljnog prečnika.

Šematska proreda

Prilikom izvođenja ove prorede sva stabla se uklanjaju po šematskom principu - na prugama određene širine ili u redovima (u kulturama) u odgovarajućim prostornim razmacima. Šematske je najpovoljnije primjenjivati kao prve prorede u mladim pregustim sastojinama (u kojima nema jasno izražene razlike u razvijenosti kruna) ili kulturama.


Tagovi

Njega šuma Sječa izdanaka Čišćenje Kresanje grana Prorjeđivanje stabla Osvjetljivanje šuma Radovi u šumi


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]