Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska hiba
  • 03.05.2017. 08:00

Japanska hiba - dekorativna vrsta slična tuji

Ime vrste dolabrata dolazi od dolabra (pijuk, sjekirica) i ukazuje na izgled listova.

Foto: bigstockphoto.com, motorolka
  • 375
  • 23
  • 0

Japanska hiba, latinski Thujopsis dolabrata i samim svojim imenom ukazuje na sličnost sa tujom. Latinsko ime roda Thujopsis nastalo je od riječi thuja - rod tuja i opsis - nalik.

Ime vrste dolabrata dolazi od dolabra (pijuk, sjekirica) i ukazuje na izgled listova. Na stranim jezicima nazivi su hiba, false aborvitae, hiba arborvitae (eng.), Hiba-Lebensbaum (njem.), thuya du Japon (fr.), falsa tuisa (tal.), hiba (špa.), hiba (slo.).

Naraste i do 15 metara

Tujopsis je rod vazdazelenog drveća iz porodice Pinaceae, potporodica Cupressineae. Poznata je tek već spomenuta vrsta Thujopsis dolabrata s više varijeteta rasprostranjenih po srednjem Japanu.

Drvo je visoko do 15 metara, piramidalna habitusa, otklonjenih grana, spljoštenih izbojaka širokih do 6 milimetara. Lišće je nasuprotno u obliku širokih, kožastih, sjajnozelenih ljuskica koje odozdo imaju široku bijelu prugu. Cvjetovi su jednospolni, muški su cilindrični i sa šest do deset pari prašnika, a ženski češerasti. Češeri su okruglasti, dugi oko dva centimetra sa šest do deset drvenastih ljusaka odebljalih na vrhu.

Dekorativna vrsta

Pod svakom ljuskom je tri do pet spljoštenih sjemenki okriljenih s obiju strana. Drvo je žućkasto, trajno, guste žice. Iskorištava se u brodogradnji i mostogradnji. Razmnožava se sjemenom, ali i reznicima. Uspijeva u područjima s većom zračnom vlagom, na zaklonjenim i zasjenjenim mjestima. Loše podnosi sušu.

Van prirodnog areala uzgaja se kao dekorativna vrsta, posebno kao soliter po travnjacima. Kod nas je tako našla svoje mjesto u Arboretumu Opeka pored Varaždina i Lisičine na Papuku. Poznati varijeteti jesu T. d. altissima, stupasta habitusa, T. d. cristata s gustim ali krhkim granama, T. d. nana patuljasta oblika, T. d. variegata s bjelkastim vrhovima grančica, T. d. hondai visoka uzrasta (i do 30 metara).

Autor: Irena Devčić, Foto: bigstockphoto.com, motorolka


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Četinjače Mala enciklopedija šumarstva Japanska hiba