Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz trupaca
  • 28.10.2019. 09:30

Izvoz trupaca i ogrjevnog drveta se ne zaustavlja, a drvoprerađivačima fali sirovine

Iako su resorna entitetska ministarstvao odavno pokrenule inicijativu o zabrani izvoza trupaca i uvođenja takse na izvoz ogrjevnog drveta, čeka se odluka Savjeta ministara.

Foto: Pixabay/manfredrichter
  • 358
  • 16
  • 0

Domaćim drvoprerađivačima su potrebne skoro 2,5 puta veće količine sirovina od onih koje dobiju od Šuma Srpske. Od nadležnih traže da što prije reaguju i pokušaju riješiti ovaj problem. 

Istovremeno stotine hiljada trupaca, ali i ogrjevnog drveta odlazi i dalje prema zemljama u regionu i Evropske unije. Iako su resorna entitetska ministarstvao odavno pokrenule inicijativu o zabrani izvoza trupaca i uvođenja takse na izvoz ogrjevnog drveta, čeka se odluka Savjeta ministara. Kako piše rtrs, ne zna se dokle se stiglo. 

"Mislim da je i njima, kao i nama, u interesu da sva drvna masa završi kod naših drvoprerađivača, a ne da se izvozi", izjavio je Goran Zubić iz Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Kada je riječ o izvozu oblovine, RS će taj problem pokušati riješiti donošenjem izmjena zakona o šumama, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. Otpremne liste za trupce moći će izdavati samo Šume Srpske te tako kontrolisati gdje završava ju.

Pored toga, u Privrednoj komori podsjećaju da i sada postoji klauzula u ugovoru sa javnim preduzećem kako bi spriječili izvoz drveta onim kupcima koji drvo kupuju i preprodaju. "Postoji član koji definiše da su Šume Srpske dužne da, ukoliko utvrde da kupac koji nabavlja drvne sortimente, a ne prerađuje ga, dužne da ugovor raskinu", kaže Lazo Šinik iz Privredne komore Srpske.

Godišnja sječa u šumama Srpske je oko dva miliona kubika. U devet mjeseci ove godine iz BiH izvezeno je više od 19.000 tona trupaca i skoro 400.000 tona ogrjevnog drveta.


Tagovi

Izvoz trupaca Ogrjevno drvo Izvoz oblovine Goran Zubić Zabrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas