Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 23.11.2017. 13:11

Izvezli smo 10,7% više drveta nego lani

Veliki problem predstavlja nedostatak stručne radne snage, nesigurnost u obezbjeđenju sirovine, velika opterećenja kompanija doprinosima te rad kompanija na crno.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 259
  • 20
  • 0

Drvna industrija Bosne i Hercegovine je za devet mjeseci 2017. godine ostvarila izvoz u iznosu od 965.739.620 KM, što je za 10,7 % više nego u istom periodu 2016. godine, rečeno je na sastanku proširenog Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

U okviru toga, izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta činio je 59,8 %, a izvoz namještaja i montažne drvene gradnje 40,2 %, što je povoljnije sa aspekta izvoza finalnih proizvoda od drveta nego prošle godine.

Izvoz rezane građe činio je 27,5 % ukupnog izvoza, što je nešto više nego u istom periodu 2016.godine. Izvoz ploča i furnira činio je 5,3 %, parketa 4,4 %, dok je izvoz građevinske stolarije činio 5,4% ukupnog izvoza. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 377,2 % što je više nego ranijih godina.

Proizvodnja drvne industrije povećana je za 1,6 %, a namještaja za 0,3 %.

I dalje postoje veliki problemi

Na sastanku je istaknuto da se nastavlja trend povećanja izvoza i to sve više finalnih proizvoda od drveta, iako je još uvijek evidentan veliki izvoz proizvoda šumarstva i rezane građe. Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije Bosne i Hercegovine i ostvareni izvoz uglavnom je rezultat izvanrednih napora kompanija.

Veliki problem predstavlja nedostatak stručne radne snage, nesigurnost u obezbjeđenju sirovine, velika opterećenja kompanija doprinosima koje moraju plaćati po osnovu novih zakonskih propisa, rad kompanija na crno, tako da nema prostora za povećanje plata i stimulacije koje su bitne za zadržavanje radnika i zapošljavanje novih.

Foto: Pixabay/skeeze


Tagovi

Drvna industrija Vanjska trgovinska komora BiH Šume u BiH Šumarstvo Izvoz drveta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !