Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odluka spremna
  • 11.08.2023. 10:30

Iskoristili "pauzu" do zabrane: Oblovina se izvozi punom parom

Ako se ponovo ne zabrani izvoz, najbolji trupci će ići van granica BiH, uslijed čega će domaće kompanije ostati uskraćene i za količinu i za kvalitetno drvo.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 136
  • 41
  • 0

Izvoznici iz BiH za osam dana avgusta plasirali su na ino-tržište oblovinu vrijednu više od 130.000 KM, a iako drvoprerađivači navode da te količine za sada ne ugrožavaju njihovu proizvodnju potrebno je što prije donijeti novu odluku o spuštanju rampe.

Naime, Vijeće ministara BiH još nije usvojio prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o produžavanju zabrane izvoza oblovine do 31. oktobra, iako je rok primjene postojeće odluke istekao 31. jula.

Izvoznici iskoristili pauzu

Dok se čeka sjednica na kojoj bi se trebala naći nova odluka o zabrani, izvoznici su iskoristili pauzu nadležnih i prazan hod između dvije sjednice pokazuju najnoviji podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je od 1. do 8. avgusta ove godine na ino-tržište plasirano neobrađeno drvo vrijedno 131.670 KM, piše Glas Srpske.

Najveće količine oblovine izvezene su u Tursku i Srbiju te Albaniju i Francusku. Neobrađeno drvo u prvim danima avgusta plasirano je i na tržište Makedonije i Slovenije.

"Ako rampa što prije ne bude spuštena to će zakomplikovati i ovako tešku situaciju u domaćoj drvnoj industriji, koja se suočava sa značajnim padom potražnje za gotovim i polugotovim proizvodima od drveta u Evropi", rekao je predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo.

Roba iz Kine

Naveo je i kako će, ako se ponovo ne zabrani izvoz oblovine, najbolji trupci će ići van granica, uslijed čega će domaće kompanije ostati uskraćene i za količinu i za kvalitetno drvo.

Tržište Evropske unije trenutno je preplavljeno robom iz Kine, što dodatno smanjuje potražnju za proizvodima iz BiH.


Tagovi

Izvoz oblovine Trupci Vijeće ministara BiH Zabrana izvoza Drvoprerađovači Darko Partalo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]