Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpisan sporazum
  • 13.05.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Igman dobija najsavremeniji edukacioni centar u Evropi za očuvanje šuma

Namijenjen za educiranje i doeduciranje stručnih kadrova koji će doprinijeti očuvanju i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, ali i mjerama u borbi s klimatskim promjenama

Foto: KJP "Sarajevo-šume"
  • 86
  • 17
  • 0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Ahmet Lojo potpisali su Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra "Čavle" na Igmanu.

Sporazum je potpisan za realizaciju prve faze ovog projekta koja podrazumijeva pripremu i izradu projektne dokumentacije, što je preduslov da se krene u realizaciju obnove i dogradnje uništenih i porušenih objekata ovog centra.  U okviru tih objekata je i meteorološka stanica koja je bila u mreži meteoroloških stanica tadašnje Republike Bosne i Hercegovine.

Gospodarenje šumama

Kako je istakao ministar Delić, riječ je o iznimno bitnom edukacinom centru u kojem će se educirati i doeducirati stručni kadrovi koji će svojim znanjem i angažmanom doprinijeti očuvanju i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, ali i preventivnim mjerama u borbi s klimatskim promjenama.

"Mi smo svjesni našeg najvažnijeg prirodnog resursa i njegove važnosti za naš kanton. Od početka mandata posebnu pažnju posvetili smo očuvanju i razvoju kompletnog ekosistema šume, tako da je obnova i izgradnja edukacionog centra samo još jedan u nizu projekata kojima pokazujemo naše opredjeljenje i namjeru da zaštitimo i unaprijedimo razvoj ukupnog ekosistema šume", kazao je Delić.

Delić i Lojo potpisali sporazum (Foto: Vlada KS)

Istakao je da će ovo biti jedan od najsavremenijih edukacionih centara u Evropi. Ukupna vrijednost njegove obnove i dogradnje, odnosno proširenja je oko 720.000 KM. Radovi će uslijediti nakon izrade projektne dokumentacije.

"Ovaj edukacioni centar nekad je bio neizostavan dio naše praktične nastave i terenskih istraživanja. Nažalost, u poslijeratnom periodu se nije radilo na obnovi objekata, te oni nisu upotrebljavani u kapacitetu u kojem bi trebali. Mi ćemo ovom rekonstrukcijom proširiti kapacitete sale za edukaciju, renovirati postojeće objekte, te izgraditi edukativnu sobu s meteorološkom stanicom, ali i izgraditi amfiteatar na otvorenom koji će ambijentalno biti usklađen s okolišem", naveo je dekan Lojo.

Jedinstven u regiji

Istakao je da projekt podrazmijeva i izgradnju edukativnih staza, ograđivanje centra, te uređenje staze za skijanje koja se nalazi odmah ispod objekta. Centar i sadržaji u njemu bit će na raspolaganju svim osnovnim, srednjim školama i fakultetima za izvođenje redovnih nastavnih aktivnosti, ali i za realizaciju škole u prirodi.

"Osim toga, planirano je i da se u saradnji s drugim institucijama organizuju i škole skijanja, terenska nastava, ljetne škole, te edukacije i doedukacije stručnih kadrova iz šumarske privrede", pojasio je Lojo.

On je naveo i da je važnost jednog ovakvog centra višestruka, posebno u oblasti istraživanja i preventivnog djelovanja na otklanjanju posljedica globalnih klimatskih promjena. Kazao je da će po završetku radova ovaj centar biti jedinstven u regiji, ali i Evropi.Kako je najavljeno, Šumarski fakultet će raspisati javni poziv za izradu projektne dokumentacije, kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta.


Tagovi

Igman Šuma Edukacioni centar Čavle Sarajevo Adnan Delić Ahmet Lojo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.