Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privremena zabrana
  • 06.06.2022. 12:00

Hitno zabraniti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta - inače zima ispod ćebeta?

Neophodno i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima

Foto: Depositphotos/budabar
  • 415
  • 310
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredne komore RS o potrebi uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta. Na sastanku je zajednički konstatovano da je u što kraćem vremenskom periodu neophodno usvojiti odluku kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta, posebno imajući u vidu činjenicu da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za građane, kao i privrednu zajednicu u oba bh. entiteta.

"Podaci su alarmantni i nimalo ohrabrujući. U prvih pet mjeseci 2022. godine izvoz peleta povećan je za 78 posto, a cijena je poskupila za 155 posto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 posto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove godine bilježimo i porast izvoza ogrjevnog drveta, a cijena je poskupila za 22 posto", upozorio je Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

"Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim što će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vršiti analize i o tome redovno izvještavati Vijeće ministara BiH", dodaje.

Prema njegovim riječima, svrha uvođenja ovih mjera je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u BiH, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu. Navodi kako ovo pitanje integralno posmatrati i usvojiti jedinstvenu odluku. On je ocijenio da je nelogično da iz odluke bude izuzet izvoz oblovine, budući da je potrebno obezbijediti dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače.

"U suprotnom, prijeti nam scenario da naši građani zimu provedu ispod ćebadi, a da se istovremeno našim peletom griju državljani Italije i drugih zemalja. Ja neću podržati takav ishod, jer primarmo moramo voditi računa o interesima našeg stanovništva", naglasio je  Košarac.

Podsjetio je da su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere, te konstatovao da ne postoji opravdan razlog da Vijeće ministara BiH ne postupi na isti način. Najavio je da će tokom ove sedmice o uvođenju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta razgovarati i sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i drugih nadležnih tijela.


Tagovi

Drvo Oblovina Ogrjev Zabrana izvoza Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.