Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reprodukcijski materijal
  • 14.11.2019. 09:30

Hitno urediti oblast prometa sjemena i sadnog materijala

Donošenjem novog zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja bit će uvedeno više reda u ovoj oblasti, zaštićeni domaći proizvođači, te omogućen uvoz i izvoz reprodukcijskog materijala šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u skladu s kriterijima propisanim međunarodnom regulativom.

Foto: Naila Čaušević
  • 73
  • 6
  • 0

Vlada FBiH je usvojila informaciju o stanju u oblasti proizvodnje i prometa sjemena i sadnog materijala šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja. S ciljem otklanjanja nedostataka i nedorečenosti uočenih u provedbi Zakona o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja, kao i usklađivanja propisa iz ove oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije, s današnje sjednice je uptila urgenciju Parlamentu FBiH da što prije razmatra Nacrt zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja, utvrđen na sjednici održanoj 30.8.2018. godine.

Šume i šumska zemljišta u FBiH zauzimaju 1.512.721 hektara, što čini oko 58 posto njene ukupne površine. Zbog posljedica šumskih požara, biljnih bolesti i štetočina, nezakonite sječe i drugog, šume često treba obnoviti umjetnim putem. Proizvodnja reprodukcijskog materijala šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u FBiH značajna je privredna djelatnost. 

Za proizvodnju (sakupljanje) sjemena šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja je, u skladu sa odredbama Zakona o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja, registrovano pet pravnih osoba, a za doradu sjemena dvije. Za proizvodnju i sakupljanje sjemena na području Federacije BiH registrovana su ukupno 104 sjemenska objekta. Za kontrolu kvaliteta sjemena je registrirana samo jedna pravna osoba koja svojim kapacitetima do sada uspijeva zadovoljiti sve potrebe registrovanih proizvođača. 

Proizvodnjom sadnog materijala šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja trenutno se bavi deset registrovanih pravnih osoba, dok je za stručni pregled proizvodnje sadnog materijala i za kontrolu kvaliteta sadnog materijala također ovlaštena samo jedna pravna lica, koja svojim kapacitetima uspijeva odgovoriti zahtjevima proizvođača.

Važno je napomenuti da je u 2018. godini proizvodnja sjemena znatno povećana, čime je nastavljen trend rasta iz ranijeg perioda, koji je bio prekinut u 2017. godini. Višegodišnji opadajući trend količine prodatog sjemena je u 2018. godini prekinut, ali je i dalje ispod nivoa iz 2013. godine, kada je prodato 708,6 kilograma. 

U 2018. godini je proizvedeno oko 7,5 miliona sadnica, a prodato oko 0,7 miliona, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na 2017. godinu.  

Mahir Delibašić: Moje višegodišnje ulaganje i mukotrpan rad su se isplatili

Donošenjem novog zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja bit će uvedeno više reda u ovoj oblasti, zaštićeni domaći proizvođači, te omogućen uvoz i izvoz reprodukcijskog materijala šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u skladu s kriterijima propisanim međunarodnom regulativom.


Tagovi

Sadni materijal Sjemenski materijal Šumsko drveće Hortikulturne vrste Grmlje Zakon Reprodukcijski materijal


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]