Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski plodovi
  • 03.10.2022. 13:30

Gljive rodile kao nikad - vrganji 5 KM, tartufi 450 eura po kilogramu

Gljive spadaju među rijetke namirnice, čije cijene u talasu poskupljenja nisu mijenjane

Foto: Depositphotos/Adam88xxx
  • 543
  • 45
  • 0

Sakupljači gljiva u Bosni i Hercegovini ne pamte bolju sezonu. Za razliku od lani kada su tri mjeseca prošla bez kiše, ove godine već od polovine avgusta ima dovoljno vlage i toplo je pa je ona bolja i do deset puta nego prošla. Ocijenio je to instruktor gljivarstva Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka, koji je za Glas Srpske objasnio da je ovo ipak godina vrganja, jer ih je najviše, ali i da se mogu pronaći i druge vrste gljiva.

Nikad bolji rod

"Primjećujemo da svake godine kod građana vlada sve veće interesovanje za školu gljivarstva", kazao je Marić, dodavši kako je domaće tlo pogodno za uzgoj gljiva, čemu svjedoči, kako kaže i podatak da je pronađeno oko 1.800 vrsta.

U posljednjih 30 godina nije bio ovakav rod, kaže Mijatović

Vlasnik firme "Smrčak" iz Zvornika, Miladin Mijatović potvrdio je za ovaj medij kako je 2022. bolja od mnogih do sada. Ističe da je u kratkom periodu bilo toliko gljive da posljednjih 30 godina nije bio takav rod. Dodao je kako u ponudi imaju vrganje, lisičarke, crnu trubu i smrčak.

"Postoje zaljubljenici u gljive i prirodu pa oni ih i traže i jedu, ali u suštini drugih konzumenata nema. Nema ih zato što nema navike za tim, a i zbog toga što je to ipak skupa roba", rekao je Mijatović.

Bez poskupljenja

Objasnio je da gljive spadaju među rijetke namirnice, čije cijene u talasu poskupljenja nisu mijenjane. Trenutno otkupna cijena kilograma vrganja prve klase iznosi pet maraka, a nekada je bila višestruko veća.

Kako se determinišu gljive, beru i čuvaju: Šta niste znali?

I oni koji traže tartufe ovu godinu će pamtiti po dobrom, što potvrđuje i tartufar Mijodrag Vuković.

"Očekuje se solidna godina, ne pretjerano rodna, ali ne ni oskudna",  rekao je Mijatović, dodajući da se jedna od vrsta tartufa može pronaći za oko 450 eura po kilogramu.


Tagovi

Gljive Vrganj Tartufi Mijodrag Vuković Miladin Mijatović Boro Marić Gljivarstvo Šumski plodovi Cijene gljiva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić