Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o šumama
  • 08.07.2017. 12:00

Gazdovanje BiH šumama bit će efikasno i efektivno

Jednoglasno je utvrđen Prijedlog zakona u šumama. Njime je definirano da su šume i šumska zemljišta dobro od općeg interesa koje, kao prirodno dobro, uživa posebnu brigu i zaštitu.

Foto: Bigstock/dragoncello
  • 895
  • 49
  • 0

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici jednoglasno utvrdila Prijedlog zakona o šumama. Oba doma Parlamenta Federacije BiH ranije su usvojila Nacrt ovog zakona, zaduživši Vladu FBiH kao predlagača da provede javnu raspravu u trajanju od 90 dana. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je organiziralo javnu raspravu u svim kantonima i sastanke s predstavnicima Saveza općina i gradova Federacije BiH kao i ostalih zainteresiranih strana.

Tekst Nacrta zakona je također bio dostupan na web stranici ovog ministarstva za dostavljanje komentara i mišljenja.

Pretpostavke za unaprjeđenje stanja

Kako prema zvaničnim podacima, šume i šumska zemljišta zauzimaju 58 posto površine Federacije BiH, od čega je 81,8 posto u državnom i 18,2 posto u privatnom vlasništvu, utvrđivanjem Prijedloga zakona o šumama Vlada FBiH je iskazala spremnost da na nivou Federacije BiH stvori ključne pretpostavke za unapređenje stanja i rješavanje nagomilanih problema u sektoru šumarstva.

Sječa i bolesti

Problemi zbog višegodišnjeg pravnog vakuuma u sektoru šumarstva su bespravna sječa i zauzimanje državnog šumskog zemljišta, pojava biljnih bolesti koje ugrožavaju stabilnost šuma, te otežana uspostava prava služnosti i zakupa na šumskom zemljištu.

Šumska zemljišta zauzimaju 58 posto površine Federacije BiH.

Da bi bila spriječena daljnja degradacija šuma u Federaciji BiH Prijedlogom zakona o šumama, koji je izrađen uz uvažavanje principa šumarske nauke i struke, osigurava se efikasno i efektivno gazdovanje šumama i adekvatan nadzor i čuvanje šuma u FBiH. Zakonom je definirano da su šume i šumska zemljišta dobro od općeg interesa koje, kao prirodno dobro, uživa posebnu brigu i zaštitu Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave.

Foto: Bigstock/dragoncello


Tagovi

Zakon o šumama Gospodarenje šumama BiH šume Bespravna sječa Vlada Federacije BiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

EU RASFF obavijestio o prisustvu #aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik "Bernina" Široki Brijeg!