Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premašen rekord
  • 08.08.2022. 18:00

Evropom haraju šumski požari - izgorjelo više od 600.000 ha

Tek je pola sezone, a već je dostignut drugi rekord opožarenih površina.

Foto: Depositphotos/nilaya
  • 94
  • 4
  • 0

Podaci Zajedničkog istraživačkog centra Evropske unije JRC pokazuju da su šumski požari koji haraju ovog ljeta Evropom spalili drugu najveću opožarenu površinu, prenosi Euronews

Region je zahvatila zastrašujuća vatrena stihija, a tek je polovina sezone koja na području Mediterana traje od juna do septembra.

Izgorjelo preko 600.000 ha

Velike požare pretrpjelo je desetak evropskih zemalja. Opožareno područje je dvostruko veće od Luksemburga. Ni u jednoj drugoj godini u skupu podataka nije zabilježena tako velika količina spaljenog zemljišta u Evropi do avgusta. Hiljade stanovnika je bilo primorano da se evakuišu, a uništene su brojne kuće i preduzeća.

U šumskim požarima do sada je izgorjelo 600.731 hektar površina (Foto: Depositphotos/ALesik)

Italija, Španija i Francuska su najviše pogođene i suočavaju se s najvećim rizikom od požara. U onim šumskim je do sada izgorjelo 600.731 hektar površina, što je drugi najveći ukupan broj za bilo koju godinu od 2006. godine, kada su počeli rekordi.

"Sadašnji požari na Mediteranu se više ne mogu ugasiti. Veliki požari su sve veći", rekao je Víctor Resco de Dios, profesor šumarskog inženjerstva na Univerzitetu Lleida. Naveo je da su veliki požari koje su Francuska i Portugal pretrpjeli početkom jula neobični i pokazali kako klimatske promjene uzrokuju da sezona počne ranije i traje duže.

Prijeti i veća šteta

Podaci JRC-a pokrivaju šumske požare veće od 30 hektara. Kada bi se uračunali oni koji su zahvatili manje površine tada bi se radilo o mnogo većim izgorjelim površinama.

Gori Evropa: Opožareni vinogradi, šume, polja u Francuskoj, UK i Portugalu

Rastuće temperature izazivale su požare na jugu Evrope, ali klimatske promjene su dovele do njihovog širenja na sjever. Sada se oni javljaju u Njemačkoj, Sloveniji i Češkoj.

Naučnici se slažu da će se toplotni valovi, požari i druga klimatska šteta znatno pogoršati.


Tagovi

JRC Požari Izgorjelo Sezona požara Šumski požar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.