Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majka hrabrost
  • 07.10.2018. 11:00

Dženita Huseinović motornom pilom othranuje i školuje četvero djece

Mlada majka preselila se iz grada u selo kako bi se bavila sječom drva. No, kao da joj nije dovoljno teško, problem s vodom pravi joj prvi susjed i rođak pa ne može noramlno okupati djecu niti oprati veš.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 7.166
  • 562
  • 0

Samohrana majka četvero malodobne djece siječe šumu kako bi uzdržavala svoju obitelj. Dženita Huseinović iz Bukovice kod Kiseljaka odlično se snašla u ulozi motoriste koji reže šumska stabla kako bi osigurala osnovne uvjete za život svojoj djeci. Kupila je kombi i motornu obitelj i zaposlila također siromašnu obitelj iz susjedstva i bori se za svoju koricu kruha. Međutim ovdje je, gdje bi joj institucije vlasti trebalo da joj pomognu, oni su ostali nijemi, govori Srećko Stipović u videu na svom YouTube kanalu

Vodu nosi u kantama sa susjedove česme

Naime, Dženitin prvi rođak zatvorio je za Dženitu i njezinu djecu pitku vodu. Izvor je svojedobno Dženita platila 1.400 KM dok je parcela bila u vlasništvu drugog vlasnika. Već pet mjeseci vodu donosi u kantama i kanisterima sa susjedove česme. 

"Imam problem već od maja. Rođak je odvrnuo, ne zavrnuo nego odvrnuo vodu koja nema gdje ne teče, samo kako moja djeca ne bi imala vodu. Najmlađe dijete mi je pet godina", priča Dženita otkrivši da su druga djeca starosti sedam, devet i petnaest godina. 

Dženita priča kako vodu za kupanje grije i kupa djecu u kadici. "Kad perem veš, ubacujem vodu sve vrijeme iz čontra, dežuram po dva sata kako bi oprala sav veš", priča kroz suze ova nesretna samohrana majka koja od primanja ima samo dječji doplatak. No, nije pristala na takav život. 

Susjedu smeta motorna pila

"S drvima se bavim da bi prehranila svoju djecu. Problem s vodom mi uopšte ne treba u životu. Ništa mi ne treba nego da mogu normalno okupati svoju djecu. Da ne nosim vodu u kantama", priča Dženita koja komentira kako susjedu i rođaku smeta to što ona reže drva i od toga hrani svoju djecu. 

"Drva ne režem ni ujutro ni navečer. Motorku upalim svaka tri dana po dva sata, i to usred dana. Nikome ne kucam na vrata i ne molim da nešto da mojoj djeci. Zvala sam i policiju, ali kažu da nisu nadležni za to. U opštini isto kažu da nisu nadležni, ali tamo je gospođa Slavica koja mi jedina pomaže u ovome. Išla sam i u Travnik u inspekciju, inspektor je dva puta izlazio, rekli su kako se mora legalizovati voda kako bi mi imali pravo na nju", pojašnjava Dženita. 

Kaže kako je vodu kupila 2016. godine od tadašnjeg susjeda Mehmeda Sahića. "On je tu imao kuću, s tim što je imanje prodao Ifetu Huseinoviću, dvije godine poslije mene nakon čega je on meni zabranio da pristupim vodi. Ja imam papir, u sudu ovjeren, prema kojem imam pravo na priključak vode. Kad je kupovao imanje, u ugovoru piše da sam i ja korisnik vode, morao je na to pristati. Napravio je šaht na mjestu gdje je i moja cijev za vodu, na česmu je stavio šlauh i od maja voda teče, samo da ja ne bi imala vode", priča Dženita prisjetivši se kako je krenula uopće s ovim poslom.

Iz grada se preselila na selo

Živjela je sa djecom u gradu gdje je bilo teško preživljavati. "Moj dedo imao je u ovoj kući, u šupi četiri metra drva. Tada sam još živjela u gradu i gledala komšiju koji kupuje non stop drva. Teško mi je bilo živjeti u gradu pa sam odlučila preseliti se iz grada u dedinu kuću. Gledala sam ta četiri metra drva pa pitam babu svog bi li mi pomogao da kupim kombi, da probam prodavat drva. Svi kupuju drva i po selu i po gradu, probat ću i ja. 

Digla sam kredit, kupila kombi i brzo sam prodala prvih dva metra drva, za 60 maraka, nakon toga još dva. Po selu su mnogi prodavali, ljudi preživljavaju pa sam ih pitala bi li meni prodali da ja preprodam. Došla sam na ideju zašto ne bih motorku kupila da krenem u šumu. Jedan rođak je išao sa mnom u šumu da mi pomogne. On me je i naučio kako rezati i oboriti drvo", prisjeća se Dženita koja kaže: "Četiri godine ja hranim svoju djecu od toga, četiri godine!"

"Znam šta je nemati, prodavala sam stvari iz kuće da bih odhranila i školovala svoju djecu. A sada, hvala Bogu, imam. Nije mi teško raditi jer je u miru porodica, ne ideš, ne tražiš od nikog. Mogu svoju djecu da školujem, da prehranjujem. Za mene nije težak posao", kaže Dženita kojoj u poslu pomaže jedna porodica koja također teško živi i prehranjuju šestero djece. 

Pogledajte priču Dženite Huseinović u videu


Tagovi

Dženita Huseinović Majka hrabrost Motorna pila Sječa drva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.