Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 27.12.2016. 18:00

Drvna industrija u suficitu, no bez prave podrške

Drvna industrija je izvozna grana privrede koja već niz godina ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni.

Foto: Ivana Šteković
  • 369
  • 18
  • 0

Prema zaključku Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH u prostorijama VTK BiH održan je prvi sastanak radne grupe za pripremu Strategije rasta i unapređenja izvoza drvne industrije Bosne i Hercegovine.

Članovi radne grupe su razmotrili ranije urađenu strategiju 2011. godine koja nije usvojena, ali je dobra osnova za izradu inovirane strategije. Članovi su podržali opravdanost i nužnost donošenja izvozne strategije,jer je drvna industrija izvozna grana privrede koja već niz godina ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni,ali nema adekvatnu podršku odstrane nadležnih ministarstava i institucija.

Dogovoreno je da se inovira dokumentaciona osnova i swot analiza, nakon čega će se organizirati novi sastanak radne grupe koja će definisati ciljeve, konkretne mjere i aktivnosti koje je neophodno preduzeti kako bi se omogućio veći rast i razvoj drvne industrije, sigurnije snabdijevanje sirovinom, promjena strukture izvoza u pravcu višeg stepena finalizacije i obezbjeđenje potrebne stručne radne snage, navode iz Vanjskotrgovinske komore.

Foto: Ivana Šteković


Tagovi

Drvna industrija Izvoz Vanjskotrgovinska komora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]