Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopćenje
  • 14.07.2022. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Donesena odluka o prodaji šumskih drvnih sortimenata u KS

Donošenjem ove odluke nastoji se uvesti red u oblast iskorištavanja jednog od najvrednijih prirodnih resursa kojim raspolažu i to podizanjem stepena zaštite biodiverziteta i ukupnog ekositema šume

Foto: Depositphotos/digoarpi
  • 293
  • 51
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je odluku o prodaji šumskih drvnih sortimenata kojom se nastoji riješiti problem s kojim se već niz godina susreću drvoprerađivači s područja KS. 

Donošenjem ove odluke nastoji se uvesti red u oblast iskorištavanja jednog od najvrednijih prirodnih resursa kojim raspolažu i to podizanjem stepena zaštite biodiverziteta i ukupnog ekositema šume, te nivoa zaštite privrednika iz oblasti drvne industrije.  

Nedrvni šumski proizvodi

"Prevashodno cilj nam je razvoj tržišta drvetom, ali i zaštita drvopređivača s područja Kantona Sarajevo sistemom uspostavljanja tržišnih cijena, što će omogućiti svim zainteresovanim kupcima da pod istim tržišnim uslovima nabave šumske drvne sortimente i nedrvne proizvode. Odlukom se nastoji i izgraditi sistem prodaje koji isključuje nezakonite radnje i odlučivanje pojedinca kod izbora kupaca i određivanja cijena, kao i raspodjela količina po kupcima, te omogućiti lokalnom stanovništvu pristup ogrjevnom drvetu", rekao je ministar privrede KS, Adnan Delić

Osim segmenta prodaje drvnih sortimenata, odlukom se prvi put uvodi u sistem, ali i obavezu, prodaja nedrvnih šumskih proizvoda, te sam način njihovog prikupljanja iz šuma. Ministar navodi kako je nesporna činjenica da je njihovo ubiranje dobrim dijelom bilo van kontrole, te se ozbiljno narušava biodiverzitet šume. Napomenuo je da se to mora uvesti pod nadzor kako bi se pojačala svijest o važnosti brige o čuvanju ekosistema šume.

Zaštita ekobilja

Podsjetio je da i je korištenje nedrvnih proizvoda definisano Zakonom o šumama, ali da dosad nisu urađeni podzakonski akti koji bi regulirali provođenje tog zakona. 

"Tom odlukom, između ostalog, nastoji se zaštiti ekobilje, a posebno strogo zaštićene biljne vrste o kojima se ne vodi računa i koje se nekontrolisano iskorjenjuju. Neophodno je da se u ovoj oblasti uvede red, počev od načina branja, dozvoljenih i mogućih količina branja i tome slično", pojasnio je Delić.

Kompletnu Odluku o uslovima i načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda u KS možete pogledati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Šume Drvni sortimenti Nedrvni šumski proizvodi Adnan Delić Ministarstvo privrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.