Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan šuma
  • 21.03.2016. 16:30

Danas se obilježava Svjetski dan šuma!

Ovogodišnji Međunarodni dan šuma je, prema odluci Foruma o šumama Ujedinjenih naroda - UNFF i kolaborativnih partnera za šume, posvećen temi "Šume i vode", s ciljem podizanja svijesti o tome kako su šume ključ za opskrbu planete pitkom vodom, koja je neophodna za život.

  • 880
  • 6
  • 0

21. mart obilježava se kao Svjetski dan šuma. Šume su tvornice kisika na našoj planeti, a cilj obilježavanja Dana šuma jest da nas podsjeti na važnost njihova očuvanja i očuvanja šumskih ekosistema koji spadaju u najznačajnije bioekološke objekte na Zemlji.

Oni imaju veliki biosferni značaj i dobro je povremeno se podsjetiti kako je važno odgovorno se odnositi prema šumama, ali i prirodi uopće, kako bismo svojim potomcima u nasljeđe ostavili planetu koja obiluje bioraznolikošću, ali i zdravu životnu sredinu.

U 25 godina nestalo 300 miliona hektara šuma

Poražavajući je podatak da je u posljednjih 25 godina u svijetu nestalo čak 300 milijuna hektara šuma. U 2015. godini, pod šumama je u svijetu bilo 3.869 miliona hektara. Površine pod šumama se u svijetu konstantno smanjuju zbog porasta potrošnje drveta, čime je znatno porastao i ekonomski značaj šuma. Opće i zdravstveno stanje šuma u Europi progresivno se pogoršava i kao zadatak društva nameće se saniranje takvog stanja.

Dan šuma posvećen temi "Šume i vode"

Ovogodišnji Međunarodni dan šuma je, prema odluci Foruma o šumama Ujedinjenih naroda - UNFF i kolaborativnih partnera za šume, posvećen temi "Šume i vode", s ciljem podizanja svijesti o tome kako su šume ključ za opskrbu planete pitkom vodom, koja je neophodna za život.

S tim u vezi istaknuto je sedam glavnih poruka i to:

  • Vodna područja i močvare pod šumama osiguravaju 75% dostupne vode za piće u svijetu za potrebe u domaćinstvu, poljoprivredi, industriji i ekologiji
  • Oko trećine najvećih gradova u svijetu opskrbljuje se vodom za piće, u velikoj mjeri, direktno iz zaštićenih područja koja su pokrivena šumom. Gradovi poput Mumbaija, Bogote i New Yorka ovise o šumama kad je u pitanju vodoopskrba. Ovaj broj će se povećavati s ekspanzijom urbanih centara u pogledu površine i broja stanovnika.
  • Skoro 80% svjetske populacije - svaka osma osoba - izloženo je visokim rizicima nestašice vode, posebice u sjevernoj i južnoj Africi, južnoj i središnjoj Aziji
  • Šume su prirodni filteri voda - šume smanjuju eroziju tla, smanjuju sedimente u vodnim tijelima i filtriraju zagađivače voda u šumskoj stelji.
  • Klimatske promjene mijenjaju ulogu šuma s obzirom na reguliranje vodotoka i utječu na raspoloživost vodnih resursa - šume se nalaze na samom pročelju smanjenja učinaka klimatskih promjena.
  • Poboljšanjem gospodarenja vodnim resursima povećava se i ekonomska dobit
  • Šume imaju ključnu ulogu u podizanju i jačanju otpornosti - kada se održivo gospodari, šume mogu znatno doprinijeti smanjenju erozije tla i rizika od odrona i klizišta, prirodnih katastrofa koje mogu poremetiti izvor i opskrbu vodom za piće. Šume štite i obnavljaju područja sklona degradaciji tla i eroziji u višim područjima.

Unatoč neprocjenjivim ekološkim, socijalnim i zdravstvenim dobrobitima koje daju šume, krčenje šuma i dalje predstavlja alarmantni problem u cijelome svijetu u kojem se svake godine uništi oko 13 milijuna hektara šume. 12-20% emisija stakleničkih plinova u svijetu nastaje kao rezultat krčenja šuma, čime se direktno pogoršava problem klimatskih promjena. Šume igraju glavnu ulogu u našoj borbi protiv klimatskih promjena osiguravajući ravnotežu kisika, ugljičnog-dioksida i vlažnosti u zraku.

Šume u BiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine kontinuirano se radi na rješavanju problema u ovoj važnoj oblasti prije svega na njenom zakonskom uređenju, imajući u vidu značaj šuma i šumarstva, te činjenicu da se šume i šumska zemljišta prostiru na oko 50% ukupne površine Federacije BiH, pri čemu se ukupna zaliha svih državnih šuma procijenjuje na 167.057.580 m3, sa prosječnom zalihom od oko 204,7 m3/ha. Odnos državnih i privatnih šuma je 82:18%.

Više informacija o Međunarodnom danu šuma možete dobiti na stranici FAO , a ispod možete pogledati FAO promotivni video u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana šuma.

Foto:bigstockphotos.com;Grisha Bruev


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Svjetski dan šuma Šume i vode UNFF Tvornice kisika Očuvanje šuma Krčenje šuma FAO

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]