Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni dan šuma
  • 21.03.2017. 10:00

Danas je njihov dan - čuvajmo naše šume!

Obilježavanje 21. marta Međunarodnim Danom šuma, utemeljila je Generalna skupština UN-a 2012. godine.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 438
  • 41
  • 0

Međunarodni dan šuma (21. mart) obilježava se danas u svijetu kako bi se promovirala važnost svih vrsta šuma i drveća izvan šuma. Obilježavanje ovog datuma utemeljila je Generalna skupština UN-a 2012. godine.

Ovogodišnji Dan šuma posvećen je temi "Šume i energija", a pet ključnih poruka su:

  • Drvo je veoma značajan izvor obnovljive energije trenutno u svijetu.
  • Energija dobivena od drveta pokreće ekonomski razvoj.
  • Šume i drveće su od velikog značaja za urbano življenje.
  • Šume umanjuju efekte klimatskih promjena i potiču održivi razvoj.
  • Zahvaljujući šumama moguće je razvijati "zelenu ekonomiju".

Kada je riječ o Federaciji BiH, u toku je izrada Prijedloga zakona o šumama nakon što su oba doma Parlamenta FBiH prihvatila Nacrt zakona o šumama.

Po prihvatanju Nacrta, tokom februara i početkom marta ove godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva provelo je javne rasprave u svim kantonima, kao i centralnu javnu raspravu, kako bi se se za izradu što boljeg zakonskog rješenja saslušale i eventualno prihvatile sugestije zainteresiranih strana u ovoj oblasti.

Šume i šumska zemljišta zauzimaju oko 50% ukupne površine Federacije BiH što dovoljno govori o važnosti ovog zakona, navode iz Ministarstva poljoprivrede FBiH.

Novim zakonskim rješenjem jasno će biti precizirane nadležnosti, odgovornosti i sankcije u oblasti šumarstva za nepoštivanje propisa, kako bi se zaštitile sve šume i šumsko zemljište.

Više informacija o Međunarodnom danu šuma možete dobiti na stranici FAO (Food and Agriculture Organization), a u nastavku možete pogledati FAO promotivni video u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana šuma.

Foto: fmpvs.gov.ba; Video: FAO


Tagovi

Svjetski dan šuma FAO Zaštita šuma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]