Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje šuma
  • 17.09.2016. 12:00

Čuvaju šume i sade "milion sadnica za 1 dan!"

Kroz dosadašnje akcije sadnje "Let's do it - milion sadnica za 1 dan" zasađeno je diljem BiH 362.077 sadnica raznih vrsta drveća. Nova akcija se održava 22. i 23. oktobra.

Foto: letsdoit.ba
  • 160
  • 7
  • 0

I ove godine provest će se akcija sadnje "Let's Do It - milion sadnica za 1 dan" u organizaciji EU Info Centra, koja će se realizovati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine 22. i 23. oktobra 2016. sa početkom u 09.00 sati.

"Šume su jedno od naših najvećih prirodnih bogatstava ali se o njima ne vodi dovoljno računa. Osim što pročišćavaju vazduh i proizvode kisik, šume sprječavaju eroziju tla, apsorbuju prašinu i čađ i imaju mnoge druge opšte korisne funkcije. Trenutno u saradnji sa Ambasadom Švicarske u BiH realizujemo projekat "Let's Do It - Landslide Risk Reduction". Projekat doprinosi prevenciji i smanjenju rizika za nastanak klizišta u Bosni i Hercegovini kroz edukaciju i volonterske akcije sadnje drveća", rekao je na predstavljanju akcije u Sarajevu Božidar Mihajlović, predsjednik UG "Ruke"

Podizanje svijesti građana o važnosti šuma

Cilj svih akcija, dodao je, podizanje svijesti građana o važnosti šuma kao i cjelokupnog prirodnog okruženja. Projekat su podržala sva preduzeća koja gazduju šumama u Bosni i Hercegovini, Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, UN Volonteri, Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, te društveno odgovorne kompanije BH Telecom, Eko život i Sarajevski Kiseljak, a Olimpjski komitet BiH je specijalni partner projekta i ove godine.

"Let's Do It" projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 168.994 volontera, koji su očistili oko 13.000 tona otpada i zasadili 362.077 sadnica raznih vrsta drveća.

Volonterske akcije "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan" i "Let's Do It - milion sadnica za 1 dan" su do sada organizovane u 113 općina i gradova i cilj je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini. Akcija "Let's Do It - milion sadnica za 1 dan" se i ove godine sprovodi u saradnji sa šumarskim preduzećima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Želite li biti dio volonterske akcije u Bosni i Hercegovini te zajedno zasaditi milion sadnica za 1 dan možete se registrirati ovdje.

Foto: letsdoit.ba


Tagovi

Sadnice Šume Akcija Milion sadnica Info Centar EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Imam li umjetničko oko ? 😁😁😁