Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazija štetočine
  • 22.07.2016. 08:00

Crv potkornjak poharao šume!

Alarmantno je stanje na Sokocu i u Han Pijesku, gdje prema izvještaju Šumarskog fakulteta iz Banjaluke u periodu od 2011. do 2014. godine gubici prelaze 6 miliona maraka.

Foto: N
  • 862
  • 36
  • 0

Invazija crva potkornjaka poharala je šume u Bosni i Hercegovini. Najkritičniji su, doznaje ba.n1info.com, plato Romanije i Han Pijesak. Alarmantno je stanje na Sokocu i u Han Pijesku, gdje prema izvještaju Šumarskog fakulteta iz Banjaluke u periodu od 2011. do 2014. godine gubici prelaze 6 miliona maraka.

Glavnim uzročnikom smatraju ljudski faktor koji je borbu protiv potkornjaka sveo na minimum. "Javno preduzeće je zahtjevalo ukidanje koranja, a to je urađeno na osnovu pravilnika o šumskom redu koje je usvojilo Ministarstvo. A, nakon toga dolazi do smanjenja feromonskih klopki kao jedinog načina borbe protiv potkornjaka i to za više od 50%", rekao im je Zoran Stanivuković, profesor Šumarskog fakulteta u Banjaluci.

Prati se brojnost potkornjaka

Javno preduzeće Šume RS krivcem, pak, smatra klimatske promjene. Ističu da je dobro i što je entitetsko Ministarstvo prije godinu i po donijelo novi pravilnik kojim se ponovo uvelo skidanje kore sa oboljelog drveta, tzv koranje. Navode da je od 2015. godine broj feromonskih klopki značajno uvećan.

"Redovno se prati brojnost potkornjaka, doznaka se radi prioritetno, povećan je broj feromonskih klopki, takođe održan je i seminar o načinu postavljanja lovnih stabala", kazao je Radovan Lučić, JP Šume RS.

Portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović kazao im je da su formirali stručnu radnu ekipu koja treba da provjeri realizaciju zaključaka kojima su obavezne Šume i da vidi u kojoj mjeri su one provedene. Sušenje smrče, jele i hrasta prisutno je i u svim zemljama regiona.

Foto: N1


Tagovi

Potkornjak Šume Korenje Sušenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.