Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring mrkih medveda
  • 07.07.2019. 18:00

Čipiran najstariji medvjed na Tari: Miša ima više od 15 godina

Tim za monitoring mrkog medveda nedavno je čipirao za sada najstarijeg uhvaćenog medvjeda na području Nacionalnog parka Tara. Medvjed je star više od 15 godina, a nazvali su ga Miša.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 500
  • 39
  • 0

Poslije dvanaest godina praćenja kretanja mrkih medveda u susjednoj Srbiji, nedavno je na području Nacionalnog parka Tara uhvaćen i čipiran do sada najstariji medvjed u Srbiji. Star je više od deset godina, a težak 201,2 kg. 

Tim za monitoring mrkog medvjeda neprekidno sprovodi aktivnosti na praćenju i čipiranju medvjeda na području Srbije od 2007. godine. Timom rukovodi doc.dr. Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu, i on kaže da su do sada uhvatili 21 medvjeda, od kojih su 15 obilježeni ogrlicom. 

"Posljednjeg medvjeda uhvatili smo 26. juna ove godine u Račanskoj šljivovici u NP Tara. Tu ima hranilište za medvjede, pa smo ga prihranili, uspavali i sproveli dalju proceduru. Izmjerili smo ga, uzeli neke uzorke, stavili ogrlicu, a sve to vrijeme je veterinar pratio stanje medvjeda. Kada smo završili, probudio se iz anastezije i on je zdrav otišao u šume Nacionalnog parka", kaže dr. Ćirović.

Nada se da će na njemu ostati ogrlica, jer ti veliki medvjedi imaju jak vrat, većeg promjera nego glava, pa je može i svuči preko glave. Medvjed je star više od 15 godina, a dobio je i ime - Miša.

15 medvjeda je do sada obilježeno ogrlicom 

Od svih obilježenih medvjeda, samo dva nisu nikada otišla na teritorij Bosne

U ovom momentu prati se kretanje tri medvjeda i dva se nalaze na Tari, a jedan na Jadovniku iznad Prijepolja. Od 2007. godine ovaj tim je uhvatio 20 medvjeda, a Miša je petnaesti obilježeni sa ogrlicom. 

"Medvjed se kreće teritorijom od 90 km2 do 4.500 km2, što opet sve zavisi od starosti medvjeda, spola i sezone. Ženke su teritorijalnije u odnosu na mužjake, mladi mužjaci imaju veće teritorije, a stariji manje, a ima i drugih faktora koji utiču na kretanje medveda. Tara je prostorno relativno mala u odnosu na veličinu teritorije za potrebe jednog medveda", kaže dr. Ćirović.

Po njegovim riječima, od svih obilježenih medvjeda, samo dva nisu nikada otišla na teritorij Bosne. Inače, u istočnoj Bosni i u zapadnoj Srbiji je ista populacija, koja prelazi granicu.

"Imali smo označenog medvjeda, koji 80 odsto svog vremena provodi na teritoriji Bosne. Kada smo ga označili poslije tri mjeseca je prešao u Bosnu i više se nije vratio u Srbiju", kaže dr. Ćirović.

Milica i Vidoje - najmlađi uhvaćeni medvedi, stari dvije godine 

Medvjedi su njegovi mezimci i svaki uhvaćeni medvjed je za njega kao dijete. Svima zna imena. "Đura, Miloje, Milica, Flekica, Medena, Verbatica, Milka, Rača, Ogi, Vidoje, Dobrivoje, Dragče, Medena, Momo, Živka, Sonja, Andrej, Slobodanka, Miloš i Miša. To su mi kao djeca i onda morate da im znate sva imena", sa osmjehom kaže naš sugovornik.

Najmlađi medvjedi koje su uhvatili imali su po dvije godine. To su Milica i Vidoje. Mečke su imale i svoje prinove. 

"Pratili smo mečke sa mečićima. Flekica se okotila u zimu i imala je dva mečeta, dok je Slobodanka imala jedno meče, kao i Medena. Pratili smo ih dok su imale potomstvo. To je ta reproduktivna grupa", dodao je Duško.

Čipiran do sada najstariji medvjed u Srbiji

Na Tari do 50 jedinki 

Precizno ne može reći koliko ima trenutno medvjeda u Srbiji. "U zapadnoj Srbiji procjenjujemo da ih ima stotinjak, a prema gruboj procjeni od 40 do 50 jedinki na Tari", dodao je dr. Ćirović. 

Projekat praćenja i zaštite mrkih medvjeda od 2006. godine sprovodi Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Prirodnjačkim muzejom iz Beograda i uz podršku nadležnih ministarstava. Trenutne aktivnosti se realiziraju u okviru regionalnog projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" koji implementira Svjetski fond za prirodu - WWF koji finansira SIDA - švedska razvojna agencija.

Dvanaestogodišnje satelitsko praćenje medvjeda na Tari i kao i praćenje pomoću foto-zamki, dalo je stručnjacima Biološkog fakulteta i NP Tara dosta podataka za njihovu dalju zaštitu i oporavak ove populacije u Srbiji.


Tagovi

Mrki medvjed NP Tara Biološki fakultet Zaštićena područja za prirode i ljude Duško Ćirović


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.