Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegbosanske šume
  • 15.02.2018. 09:00

Bunari, Korita i Begovača - izvori koje će spasiti od devastacije

Spomenuti prirodni izvori u Općini Livno jedini su opskrbljivači pitkom vodom na inače sušnom terenu, intervencija je od vitalnog značaja za opstanak na ovom području kako za čovjeka, životinje i autohtone biljne zajednice.

  • 169
  • 4
  • 0

Služba  Lova i Ekologije zajedno sa službom Graditeljstva i Razvoja Hercegbosanskih šuma izradili su projekt "Revitalizacija tri izvora (Bunari, Korita i Begovača)" u Šumariji Livno.  Prijavili su se na natječaj za dodjelu sredstava za realizaciju projekata iz područja zaštite okoliša u Federalnom Fondu za zaštitu okoliša u Federaciji  BiH koji je bio objavljen 13.10.2017. u službenim novinama Federacija BiH.

Upravni odbor je donio odluku da će sufinancirati aktivnosti na realizaciji  projekta u  iznosu do 40.000 KM, a ostalo će sufinancirati ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres. Suglasnost su dobili od Općine Livno i u tijeku je raspisivanje javnog poziva za dobivanje izvođača za realizaciju ovog projekta, stoji u priopćenju Petra Gele, šefa službe Lova i Ekologije. 

Izvori su devastirani 

Osnovni cilj projekta je vraćanje u funkciju prirodnih izvorišta. U proteklom periodu zbog smanjenja broja kako stanovništva tako i stoke došlo je do devastacije spomenutih izvora (devastacija od strane čovjeka te zarastanje biljnih vrsta). Primijećeno je znatno gubljenje vode (smanjenje kapaciteta izvora) te postoji realna opasnost da ih se u narodnom periodu zauvijek izgubi ukoliko ne dođe do brze stručne i učinkovite intervencije čovjeka za njihovo očuvanje.

Kako su spomenuti prirodni izvori jedini opskrbljivači pitkom vodom na inače sušnom terenu, intervencija je od vitalnog značaja za opstanak na ovom području kako za čovjeka tako za domaće životinje, ali i divlje konje te ostale divlje životinje, ali i ukupne autohtone biljne zajednice.

Veliki broj ljudi, tokom vegetacijske sezone dolazi na prostor lovišta i provodi dosta vremena u sakupljanju ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Foto: Pixabay/Herm
 


Tagovi

Hercegbosanske šume Izvor Bunari Korita Begovača Petar Gelo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

EU RASFF obavijestio o prisustvu #aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik "Bernina" Široki Brijeg!