• Moringa oleifera
  • 15.03.2016. 10:00

Besmrtno drvo prirodni lijek za tlo!

Moringa oleifera stablo je jake prirodne otpornosti, uključujući i rast u suhim područjima odnosno na kamenitoj, šljunkovitoj i siromašnoj zemlji. U Južnoj Americi koristi se i kao pročišćivač voda (sjeme ploda) kojoj umanjuje mutnost, sadržaj gline i količinu bakterija.

  • 504
  • 63
  • 0

Za prirodno održavanje kvalitete tla i voda (potoci, rječice, rijeke) bez upotrebe kemijskih sredstava najbolji će učinak imati besmrtno drvo, Moringa oleifera.

Već se neko vrijeme ta biljka probija na ekološku scenu jer je i odlično gnojivo za poboljšanje nekvalitetne zemlje. Izvorno potječe s Himalajskih planina, a danas se uzgaja diljem Afrike, Južne Amerike, Azije, a ima je i u Europi. To je stablo jake, prirodne otpornosti na vanjske uvjete, uključujući nemalo suha područja odnosno kamenita, šljunkovita i siromašna tla.

Stablo moringe rađa i tijekom suše

Jedno je to i od rijetkog drveća koje rađa i tijekom suše, a na glasu je kao lijek za gotovo dvjestotinjak bolesti. U Južnoj Americi moringa se koristi kao pročišćivač voda (sjemenke ploda) jer smanjuje njenu mutnost, odnosno sadržaj gline i bakterija u vodi pa se koristi i kao održiva ekološka alternativa.

UN, UNICEF i UNESCO moringu preporučuju u prehrani

Prema riječima umirovljenog profesora Brune Novaka, Ujedinjeni narodi, UNICEF i UNESCO djeci i odraslima posebice u siromašnim dijelovima Afrike, zbog dobre hranjivosti preporučuju prehranu moringom. Ona se kaže, može uzgajati i kod nas, a najbolji je način uzgoj iz presadnica uključujući suksecivnu berbu lišća tijekom ljeta. Ako se biljka uzgaja u loncima, zimi se valja pohraniti u topliji ambijent, a u proljeće se treba iznova vratiti u vanjski prostor.

Drvo naraste do 10 metara, a iskoristiv je gotovo svaki dio biljke

Osebujno razgranato drvo u prirodi doseže visinu i 10-ak metara, a gotovo je svaki dio biljke iskoristiv. Korijen joj je razvijen, u zemlji širi zadebljale gomoljaste tvorbe od 20-ak centimetara. Mirisom podsjeća na hren, a promjer stabla moringe je oko 80 centimetara. Ima padajuće listove, široko jajaste i na vrhu s malim usjecima. Naličje listova prožeto je sitnim dlačicama, a cvijet je boje bijele kave i mirišljav.

Uz temperature od 20 stupnjeva naviše cvjeta cijele godine

Toploljubiva je vrsta koja voli temperature od 20 stupnjeva na više, a ako joj se osiguraju valjani uvjeti uzgoja, biljka nema razdoblje mirovanja, ne odbacuje listove i može cvjetati cijele godine. Voli i vlagu u zraku, a najbolje ju je hraniti organskim gnojivima (s visokim udjelom fosfora) nemalo u proljeće i ljeto kada se prihranjuje svakih mjesec dana. Štetnici su joj nerijetko grinje.

Presađuje se u proljeće u mješavinu treseta, pijeska i šumske zemlje

Presađuje se u proljeće u mješavinu treseta, pijeska i šumske zemlje uz drenažni sloj na dnu gdje će se postaviti. Odgovara joj osunčano mjesto, ali ne ono na koje zrake sunca izravno padaju.

Dobro podnosi i orezivanje listova kako bi se potaklo njeno grananje. Moringa i iznimno ljekovita biljka, prava tvornica ljekovitih tvari sa više od 90 nutrijenata. Sadrži 10x puta više vitamina A nego mrkva i petnaest puta više kalcija od mlijeka. Otkriva i da moringa ima tri puta više esencijalnih aminokiselina od jajeta, 25x je bogatija željezom od špinata, a čak 50x više ima B2 kompleksa od srdela. Vitamina E bilježi 5x više od pšeničnih klica, a kako ne sadrži šećer, a ugljikohidrata ima malo, odlična je hrana za dijabetičare.

Moringa pomaže kod upala, obnavlja stanice mozga, regulira tlak, rad metabolizma, štitnjače odnosno tjelesnu težinu. Dobra je kod liječenja anemije (B kompleksi), dijabetesa jer održava pravovaljanu razinu šećera u krvi, a prevenira i osteoporozu zbog bogatstva vitaminom D. Kako sadrži zeatin i druge antioksidante preporučljiva je kod problema s kožom kojoj usporava i starenje. Moringa kaže naš sugovornik ima jaku antioksidativnu vrijednost i veliki kapacitet upijanja slobodnih radikala. Kombinacije antioksidanta koje ona sadrži mnogo su učinkovitije od postojanja jednog.

Najčešće se koristi lišće koje se suši hladnim postupkom i melje u prah

Zbog svega ta je biljka dobar dodatak prehrani, a najčešće joj se koristi lišće koje se suši hladnim postupkom potom melje u prah i pije kao čaj, ali od njega se rade i salate, variva, začini. Od sjemenki se u postojbini moringe pravi ulje, a nakon njihovog cijeđenja male se pogačice odlažu u vodu. Moringa oleifera i njezina učinkovitost kako na čovjeka tako i na okoliš već je duže vrijeme i predmet istraživanja japanskih znanstvenika.


Tagovi

Gnojivo Hrana Suša Bolesti Sunce Presadnice Bakterije Afrika UN Južna Amerika Vrsta Siromašna tla Pročišćivač Moringa oleifera Besmrtno drvo Unicef Pomaže Antioksidanti


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zapamtite, nema jeftinije energije od energije koju ne morate koristiti, pa ako projektirate novi plastenik ili staklenik, izgradite ga tako da uopće ne zahtijeva skupo i beskorisno grijanje i hlađenje. To znači izgradnju nepropusne, izolir... Više [+]