AgroKlub.ba

\

Šumarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Šumarstvo » Anes Salman: Uredit ćemo šume na području Osanice

Anes Salman: Uredit ćemo šume na području Osanice

Podsticaji za šumarstvo

Anes Salman: Uredit ćemo šume na području Osanice

Datum: 30.11.2017. 15:00

Kategorija:

Šumarstvo

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izdvojit će 30.000 kuna za uklanjanje divljih deponija, pošumljavanje i uređenje okoliša.

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Anes Salman je sa direktorom JP "Bosansko-podrinjske šume" Kenanom Kanlićem potpisao Ugovor o korištenju sredstava po programu "Podsticaj za šumarstvo" za 2017. godinu.

Radi se o sredstvima za dva investiciona projekta koji se odnose na uklanjanje divljih deponija iz šuma i sa šumskog zemljišta na području Osanice te njezi šumskih zasada na lokalitetu Oštrog, takođe na području Osanice, za čiju implementaciju će Ministarstvo za privredu izdvojiti sredstva u iznosu od 30.000 KM.

Potrebno je podići ekološku svijest

Prema riječima ministra Salmana, zaštita šumske kulture je jako važna, kako u ekološkom tako i u ekonomskom smislu. Ovom prilikom on je naglasio da je potrebno, kroz realizaciju ovakvih i sličnih projekata, podići ekološku svijest i stvoriti pretpostavke za dalji rast šuma, imajući prvenstveno u vidu svu onu površinu kojom gospodari i upravlja JP "Bosansko-podrinjske šume".

Šefica sektora za uzgoj i zaštitu šuma u JP "Bosansko-podrinjske šume" Zibija Mehić istakla je ovom prilikom da će se njega šumskih zasada smrče i bijelog bora vršiti na površini od 12 hektara, a kada je riječ o čišćenju deponija, nakon odvoza smeća te parcele će se urediti i postavit će se klupe za odmor, kao i eko table sa prilagođenim porukama o potrebi čuvanja i zaštite šuma.

Foto: Pixabay/xiaduoqiao

Broj pregleda članka: 117; Uspješnost članka: 7.85

Tagovi: Anes Salman, Osanica, Zibija Mehić, Podsticaji za šumarstvo

Ključne riječi članka: anes, salman, uredit, cemo, sume, na, podrucju, osanice, šuma, bosansko, osanice, šume, podrinjske, području, podrinjske šume, bosansko podrinjske, području osanice, bosansko podrinjske šume, podići ekološku svijest


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.