Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli jelen
  • 30.01.2023. 13:30
  • Valjevo

Albino jelen lopatar - veoma rijedak, a da li je siguran u prirodi?

U prirodi se jeleni sa potpuno bijelom dlakom rijetko viđaju i zbog toga su veoma atraktivni. Jedan takav, svoj dom ima u mini zoološkom vrtu Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo.

Foto: Sanja Dovečer
  • 273
  • 23
  • 0

Ova neobično atraktivna i lijepa životinja - jelen lopatar, na svijet je došla 2019. godine i tada su zaposleni koji brinu o životinjama u mini zoološkom vrtu, primijetili da se razlikuje od drugih njegove vrste, koji su također stanovnici vrta.

"Košuta je na svijet donijela mladunče 2019. godine i tada smo primijetili da je mladunče bijele boje. Svi smo bili iznenađeni, ali i ponosni jer smo jedni od rijetkih koji imaju albino primjerak. Ovo je vrsta jelena lopatara, a ovaj koji je bijele boje je velika atrakcija kod nas. U prirodi se inače rijetko javlja ta pojava da nemaju mogućnost lučenja pigmenta melanina i otprilike jedan od deset hiljada je bijele boje", kaže profesor stočarstva Marko Stojanović iz Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo u Srbiji i dodaje da je bijela boja, ukoliko se nađu u prirodi, predstavlja veliku manu, jer u tom slučaju ne mogu da se sakriju od predatora, a često su i na meti lovaca.

Jednom godišnje odbacuju rogove

Albino jelen je kao i svaki drugi smeđe boje. Valjevski bijeli pripada grupi lopatara.

"Prošla im je sezona parenja i na proljeće on će, kao i drugi jeleni u zoološkom vrtu odbaciti rogove. To je karakteristika vrste, da jednom godišnje odbacuju rogove, a onda im niču veći i kao što se može vidjeti, poprimaju oblik lopate."

Kao i svaki drugi, ali drugačiji

Jeleni koji žive u zoo vrtu u krugu Poljoprivredne škole, navikli su na ljude i redovnu ishranu, zbog čega bi se teško prilagodili životu u divljini ukoliko bi bili pušteni.

"Vjerovatno bi sami prilazili ljudima i teško bi se snalazili za hranu. Nije preporučljivo da se oni koji su rođeni i odrasli u ovakvom okruženju puštaju u prirodu. Teško da bi uspjeli da se snađu. Jednostavno su navikli na ljude, navikli su na one koji ima donose hranu, ko se brine o njima", objašnjava naš sagovornik.

Jeleni pripadaju grupi preživara i u njihovoj ishrani najzastupljenija je trava tokom ljeta, a sjenaža tokom zime.

"Sada jedu i kukuruz, žito, dajemo im vitamonsko-mineralne lizalice, naročito im je to potrebno u periodu kada formiraju rogove, tada im treba dosta kalcijuma."

Tlo mora biti suho i tvrdo

Kako bi bili u što boljim uslovima, mora se voditi računa i na kakvoj podlozi borave i kreću se.

"Uslovi koje imamo kod nas prilagodili smo njima, bitno je da su stalno na suhom, zbog nogu, jer imaju problem sa papcima, ako su na mokrom zemljištu. Trudimo se da uslovi u kojima borave i ishrana budu što prirodniji i pokazatelj toga je njihova reprodukcija. I ovaj albino jelen je potomak onih koje smo dobili na poklon od beogradskog Zoološkog vrta. Suština je da naši učenici, ali i svi oni koji dođu ovde, mogu da se upoznaju sa tim vrstama životinja koje nisu često prisutne."

Košuta i jelen čekaju prinovu

Košuta i albino jelen na proljeće očekuju prinovu, ali se još uvijek ne zna da li će njihovo mladunče biti bijele boje.

"Bijeli jelen je najzanimljiviji djeci, koja inače prvi put vide tu životinju uživo, a uz to je i bijele boje, mada ima i starijih posjetilaca. Postoji jedna legenda koja kaže da lovci koji uspiju da priđu i pomaze albino jelena, imat će uspješan lov tokom cijele godine", kaže Stojanović.

Životinje ovakve boje prate razne legende, čak se smatraju i mitskim bićima, baš iz razloga što su u prirodi veoma rijetki. 


Tagovi

Beli jelen Jelen lopatar Marko Stojanović Zoo vrt Retke životinje Albino


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]