Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko šumarstvo
  • 15.05.2016. 12:00

Albanija zabranila sječu šuma na 10 godina!

Zbog ilegalne sječe danas je pod šumama ispod 10 posto ukupne teritorije Albanije dok studija iz 1943. godine govori da je 83 posto teritorije Albanije bilo pod šumama.

Foto: Kalcutta, bigstockphoto.com
  • 2.787
  • 137
  • 0

Kako bi spasili šume, albanske su vlasti zabranile sječu šuma i izvoz neprerađenog drveta na 10 godina. Moratorij koji je započeo početkom ove godine, trebao bi, nadaju se, biti dovoljan period za oporavak narušenog šumskog fonda.

Moratorij na sječu i izvoz

Vlasti su se, kako piše BIRN, odlučile na ovaj potez nakon što su šume u Albaniji teško stradale u posljednjih 25 godina uglavnom zbog ilegalne sječe, koja je, nažalost, često bila organizirana u suradnji s čuvarima šumskih područja.

Prema istraživanju koje je objavio BIRN, samo u 2011. godini ilegalno je oboreno oko 1,3 milijuna kubnih metara drveta - što je jednako površini od 5.000 hektara i za oko 1.000 hektara veća površina od one na kojoj se prostire glavni grad Tirana.

U istraživanju, pak, koje je BIRN obavio još 2009. godine, korupcija i nekompetentnost ocijenjeni su glavnim razlogom nepoduzimanja akcija protiv ilegalne sječe šume.

"Bilo je krajnje vrijeme da zaustavimo sječu jer je pod šumama ispod 10 posto ukupne teritorije Albanije dok studija iz 1943. godine govori da je 83 posto teritorije Albanije bilo pod šumama", rekao je Sazan Guri, prvi čovjek "Citizens Office for Environment Protection", mreže od oko 20 organizacija koje su bile aktivne na promociji moratorija na sječu šume.

Kreće pošumljavanje uništenih površina

Moratorij je, smatra, itekako važan korak za oporavak albanskih šuma, no korak koji ne jamči uspjeh jer tek sad predstoji proces pošumljavanja u koje se mora uključiti građane, a ne samo
predstavnike vlasti.

"U mnogim slučajevima, predstavnici vlasti i lokalnih zajednica nisu iskreni u iznošenju brojeva sadnica drveta koje su posadili", kaže Guri.

Dok traje moratorij, drvna industrija se mora okrenuti uvozu kako bi si osigurala sirovinu.

Foto: Kalcutta, bigstockphoto.com


Tagovi

Albanija Šume Zabrana sječe Ilegalna sječa Moratorij Sazan Guri


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.