Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje BiH
  • 18.07.2016. 12:00

2,78 miliona dolara za razvoj šumarskog sektora

Ukupan iznos sredstava, odobrenog od strane GEF-a, je 5,57 miliona dolara. Novac je podijeljen RS i FBiH i plasira se putem Svjetske banke.

Foto: Wavebreak Media Ltd/bigstockphoto.com
  • 616
  • 30
  • 0

U pošumljavanje, obnovu protivpožarnih puteva i nabavku sadnica, kao i razvoj cjelokupnog sektora šumarstva u Srpskoj biće uloženo 2,78 miliona dolara, piše Glas Srpske.

Ove aktivnosti predviđene su "Projektom održivog upravljanja šumama i krajolicima", a novac za njegovu realizaciju u Srpskoj i FBiH obezbijedio je Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF). Projekat u RS sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a "Šume Srpske" su glavni korisnik granta.

"Ukupan iznos granta, odobrenog od strane GEF-a, je 5,57 miliona dolara. Novac je podijeljen RS i FBiH i plasira se putem Svjetske banke", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Istakli su da će projektom biti obuhvaćeni brojni šumsko-uzgojni radovi, te da je s ciljem zaštite biodiverziteta izgrađena lovačka kuća u Posebnom lovištu Kamenica. Nabavljena su i dva protivpožarna vozila sa tankovima i pumpama visokog pritiska, vrijednosti 150.000 KM.

Nabavljena najsuvremenija oprema

U Ministarstvu su istakli da će pumpe koristiti Centar za gazdovanje kršom u Trebinju. Dodali su da su obnovljena 23 kilometra protivpožarnih šumskih puteva, te da su pošumljena 373 hektara goleti na svim šumsko-privrednim područjima.

"Na 76 mikrolokacija je zasađeno 750.000 sadnica", kazali su u Ministarstvu. Prema njihovim riječima, nabavljena je najsuvremenija oprema za proizvodnju kontejniranog sadnog materijala koja je instalirana u Centralnom rasadniku u Stanovima.

Načelnik Odjeljenja za strateško planiranje i održivo gazdovanje šumama pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Marković ističe da je ovaj projekat od velikog značaja za RS.

Projekat održivog upravljanja šumama i krajolicima sprovodi se od 2014. i trajat će do 2019. godine.

"Riječ je o projektu kojim je osavremenjena rasadnička proizvodnja, povećane su površine pod šumom, te su unaprijeđene šumske kulture. Rekonstrukcijom protivpožarnih puteva povećana je bezbjednost, odnosno zaštita šuma od požara", rekao je Marković.

Do sada je realizirano:

  • rekonstruisana 23 kilometra protivpožarnih puteva
  • zasađeno 750.000 sadnica
  • nabavljena protivpožarna vozila
  • nabavljena oprema za proizvodnju sadnica
  • izgrađena lovačka kuća

Izvor: A. Janković/Glas Srpske, Foto: Wavebreak Media Ltd/bigstockphoto.com


Tagovi

Pošumljavanje GEF Protivpožarni putevi Oprema Lovačka kuća Upravljanje šumama