• Muzne krave
  • 08.12.2018. 08:00

Zoran Karajica: Dnevno isporučujemo 550 litara mlijeka dubičkoj mljekari

Okosnica porodične farme su Zoran Karajica i njegova supruga, a njihov radni dan počinje ranom zorom i traje do uveče. Kažu, u zimskom periodu ustaju i liježu po mraku, jer je posla mnogo. Dnevno, dubičkoj mljekari isporuče 550 litara mlijeka. Održavanje farme, ozbiljan je posao, ali već su navikli da rade od jutra do mraka, uz dobru organizaciju i pomoć porodice i radnika.

Foto: Gordana Vila
  • 1.265
  • 238
  • 0

Prije 14 godina, Zoran Karajica iz sela Donji Garevci kod Prijedora odlučio je da na imanju otvori farmu muznih krava, pokrene porodični posao i ostane na selu. Uložio je početni kapital i počeo od nekoliko grla. Danas ih ima 85, od kojih je muznih pedesetak.

Dnevno isporučuje 550 litara mlijeka

Radni dan Zorana i njegove supruge, koji su okosnica porodične farme,  počinje ranom zorom i traje do uveče.  Kažu, u zimskom periodu ustaju i liježu po mraku, jer je posla mnogo. Dnevno, dubičkoj mljekari isporuče 550 litara mlijeka. Održavanje farme, ozbiljan je posao, ali već su navikli da rade od jutra do mraka, uz dobru organizaciju i pomoć porodice i radnika.

Zimi i ustaju i liježu po mraku

"Naša farma je porodični posao. Naravno, često moramo angažovati i radnike, naročito u sezoni. Najviše je ipak na supruzi i meni. Imamo i dvoje djece, sin je zaposlen, ali ipak svakodnevno pomaže poslije posla, a kćerka studira u Novom Sadu. Ipak, čim dođe kući, priključuje nam se i pomaže. Oboje znaju sve da rade, tako smo ih odgojili, a i vole ovu farmu", kaže Zoran Karajica.

Cijena nafte previsoka

Zoran kaže da je svim farmerima, najteža borba s previskim cijenama nafte i drugog repromaterijala, koje otežavaju opstanak domaće poljoprivrede.

"Nije lako opstati kada se uzmu u obzir visoke cijene, prije svega nafte, koja većinom divlja. Teško je to pratiti i pozitivno poslovati. Brinu nas svakodnevna poskupljenja repromaterijala, tako da smo sasvim siguni da će uskoro morati  doći i do povećanja otkupne cijene mlijeka, kako bi domaći farmeri, opstali. Opstajemo zahvaljujući našim institucijama koje nam daju premije za mlijeko", kaže Zoran.

Zoran Karajica: Ove godine smo imali velike štete od leda     

Ako nije u štali, u jeku radova, Zoran je uvijek na traktoru. Obrađuje zemlju, kako bi prehranio svoja grla. Međutim, ove godine, led je na nekoliko njiva značajno oštetio prinose.

Zoran obrađuje zemlju kako bi prehranio svoja grla

"Led je na nekoliko njiva, sa zemljom, sravnio usjeve od 50 dunuma zobi i  70 dunuma kukuruza. Sreća je je što sve nismo sijali na jednom mjestu, jer onda ne bi imali nikakvo rješenje. Ali, takva je poljoprivreda, uvijek posluješ s rizikom", priča ovaj prijedorski farmer.

Najveća želja – nova štala

Zoran kaže da je najveći problem pronaći dobrog i vrjednog radnika, jer mnogo mladih je odselilo ili u grad ili u inostranstvo. Ipak, nada se da će njegova porodica ostati na selu i sačuvati porodičnu farmu.

Najveća želja mu je da izgrade novu štalu i nada se da će nova godina donijeti nove poslovne prilike i olakšati život vrijednih domaćih farmera.


Fotoprilog


Tagovi

Muzne krave Zoran Karajica Mlijeko Dubička mljekara Nafta Premija


Autorica

Gordana Vila

Gordana Vila

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi