Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce
  • 07.06.2018. 09:30

Značaj šišanja ovaca i kako ga pravilno napraviti

Strižom ovaca olakšava se čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, takođe, olakšava otkrivanje tjelesne topline, ubrzava metabolizam tvari, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija.

Foto: Flickr / Robert Taylor
  • 993
  • 50
  • 0

Vuna je izuzetno važan proizvod ovaca. Ona ima posebne karakteristike i bez obzira na napredak nauke i tehnologije ne može se potpuno zamijeniti tekstilnim i sintetičkim sirovinama. Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Safet Vesnić, strižom ovaca se olakšava čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, takođe, olakšava otkrivanje tjelesne topine, ubrzava metabolizam tvari, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija. Ostrižane ovce se manje znoje i brže suše. Ipak, treba napomenuti da su neposredno poslije šišanja životinje osjetljive na nagle vremenske promjene, pa ih je neophodno čuvati od nazeba.

Prije striže ovce treba pripremiti

U našem okruženju je, prema riječima Safeta Vesnića, uobičajeno da se šišanje, u normalnim godinama, obično obavlja u maju, odnosno onda kada vrijeme dovoljno toplo. Međutim, u slučaju naglih zahlađenja, ošišane životinje treba držati u ovčarniku. Vesnić naglašava da ovce prije striže treba pripremiti jer one moraju biti što čistije, a runo koliko je god moguće manje zaprljano. Dobro bi bilo da se ovce prije striže podšišaju, odnosno da se ošišaju najprljaviji dijelovi tijela (rep, trbuh). Poželjno je da se 10-12 sati prije striže ovce ne hrane.

U BiH pale ovčju vunu, a u svijetu za kilogram daju do 30 KM

Plan striže napraviti tako da se posao napravi za što kraće vrijeme, na odgovarajućem mjestu, pod čistom i suhom nadstrešnicom ili u dijelu ovčarnika. U nedostatku odgovarajućeg stola visine 40-50 cm, striža se može obaviti i na podu ili zemlji pokrivenoj nekom ceradom - platnom. Najprimitivniji i najmukotrpniji način je ručna striža ovaca. Vješti i dobro obučeni radnici makazama za strižu mogu ošišati 50-60 ovaca dnevno. Runo treba sjeći pažljivo da se koža ne ošteti ili posiječe jer svaka povreda može postati pogodno mjesto za ulazak raznih mikroorganizama u kožu i razvoj infekcija.

Nakon striže ovcama treba pojačati hranu

Mašinska striža je mogo bolja i brža, zato što omogućava jednolično, ravnomerno šišanje, pri čemu se runo ne raspada i lakše se sortira. Takav način striže onemogućava oštećenje kože i stvaranje rana. Safet Vesnić naglašava, da bez obzira na tehniku, šišanje treba početi od glave ka repu. Ošišano runo se prostre tako da ispadnu sve nečistoće i druge primjese. Ono se potom ostavlja neko vrijeme na prozračnom mmestu da se prosuši. Nakon šišanja ovce zahtijevaju topao smještaj i zaštitu od kiše, vjetra i drugih nepogoda, sve dok koža ne promijeni svoje reaktivne i obrambene sposobnosti protiv štetnog uticaja vanjskih faktora. Ošišane ovce pojačavaju metabolizam, pa je zato neophodno da se u tom periodu bolje hrane, a naročito da im se daju koncentrati.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovce Striža Safet Vesnić Ovčja vuna Ovčarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.