Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja vune
  • 10.05.2018. 16:30

U BiH pale ovčju vunu, a u svijetu za kilogram daju 30 KM

Nakon završenog šišanja Mešanovići iz srebreničke općine vunu natovare na traktor, odvezu je na prikladno mjesto i zapale jer otkupa vune - nema. No, na internetskim stranicama cijena vune postiže visoku cijenu.

Foto: Commons Wikimedia/Jamain
  • 6.097
  • 353
  • 0

Proljeće je najintenzivnije vrijeme kada je u pitanje poljoprivreda. Rad na polju, u baščama i voćnjacima traje od jutra do mraka kako bi, ako vrijeme dozvoli, mogli ubirati plodove svoga rada. Proljeće je i vrijeme kada životinje na svijet donose svoje mlade pa stočari i oko njih imaju posla. 

No, proljeće je i vrijeme za šišanje ovaca. Naporan je posao uzgajati, a onda i šišati ovce, kaže Abdulah Mešanović (68), jedan od najpoznatijih ovčara iz Klotjevca, četrdeset kilometara od Srebrenice. 

Ovce se šišaju s prvim toplim proljetnim danima, a janjad dva mjeseca kasnije. Mešanović kaže da za njegovo stado od 200 ovaca šišanje traje dva dana i na tom poslu angažirano je svih sedam članova njegove porodice, a u pomoć pristignu i komšije i rodbina, piše Dnevni avaz

Po dobar alat za šišanje idu u Srbiju 

Njegov sin Halid (40) nabavio je električnu mašinu za šišanje. Kaže da je za jedan nož mašine i nekoliko ručnih makaza izdvojio oko 200 maraka. Po dobar alat morao je ići u Srbiju, jer ga na srebreničkom tržištu nema.

Nakon završenog šišanja Mešanovići vunu natovare na traktor, odvezu je na prikladno mjesto i zapale. Nekoliko godina vunu su bacali u potoke, ali su prestali, jer je tamo dugo stajala i divljač ju je raznosila po njivama i šumama.

Ostave si samo tri runa, a nekada se sve otkupljivalo

"Nema otkupa vune, pa je svi ovčari iz ove općine moraju uništavati. Za vlastite potrebe ostavimo tri runa, operem ih, vunovlačar u Bratuncu ih očešlja, a žene ispletu čarape i druge tople odjevne predmete", Mešanović.

Abdulah se prisjeća da je prije rata na području srebreničke općine svaka mjesna zajednica imala državnu otkupnu stanicu. Otkupljivalo se sve - ljekobilje, šumski plodovi, puževi, sve vrste gljiva, orasi, sirove i suhe šljive, a najviše su se tražile vuna i koža, jer su tada bile razvijene tekstilna i kožarska industrija. Otkupne stanice odmah su plaćale predatu robu.

Prodajte vunu pomoću interneta

Danas, ako želite prodati vunu, morat ćete se sami angažirati. Primjerice, ponuditi ju na nekom od internetskih servisa za prodaju kao što je ebay. Ondje sirovu vunu nude većinom ovčari iz Sjedinjenih Američkih Država. Ondje, primjerice, za 50 američkih dolara (oko 80 KM) nude 2,7 kilograma vune odrasle ovce dok za 340 grama (!) janjeće vune traže 12 američkih dolara, odnosno oko 20 KM.  

Na drugom, sličnom internetskom servisu za prodaju svega i svačega, Alibaba, vuna se nudi u različitim stanjima. Od sirove vune koja se prodaje u tonama (400 $ za tonu, što je oko 660 KM), preko oprane i češljane vune do već na neki način obrađene vune.  

Dakle, svaka roba ima svoga kupca, samo je potrebno pronaći puteve pomoću kojih ćete do njih doći jer je vuna vrijedna sirovina koja se u svijetu itekako cijeni. 


Tagovi

Cijena vune Otkup vune Šišanje ovaca Vuna na internetu Ebay Alibaba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.