Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izostavljena pomoć
  • 25.02.2022. 16:00

Živinarski sektor Republike Srpske zaboravljen od vlasti?

Resornog ministra, Borisa Pašalića pitaju smatra li da se enormno povećanje cijena inputa, poput kukuruza i soje, kao i energenata te transporta, nije jednako odrazilo na njih kao i za sve druge vrste proizvodnje

Foto: Vedran Stapić
  • 71
  • 7
  • 1

U Srpcu je danas održana proširena sjednica Upravnog odbora UŽ "Zajednica živinara RS" i predstavnika Udruženja tovljača pilića Republike Srpske na kojoj je razmatrano trenutno stanje u ovom sektoru kao i podrška Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS putem poticaja u 2022. godini.

Konstatirano je da zahtjevi živinara nisu uvaženi u usvojenim pravilnicima za ovu godinu te da su nedavnim interventnim mjerama od 10 miliona KM podržane sve vrste ratarske i stočarske proizvodnje u RS izuzev živinarske. 

"Interventna sredstva raspoređena su po nama nejasnim kriterijima i vjerovatno kabinetski u ministarstvu i prema našem utisku potpuno netransparentno", naveli su predstavnici peradara.

Odobren set mjera: Poljoprivrednicima u RS dodatnih 10 miliona KM

Resornog ministra, Borisa Pašalića pitaju smatra li da se enormno povećanje cijena inputa, poput kukuruza i soje, kao i energenata (nafta,plin i struja) te transporta, nije jednako odrazilo na njih kao i za sve druge vrste proizvodnje. Navode kako je živinarska proizvodnja jedina 100 posto ugovorena i u potpunosti posluje u legalnim tokovima i kroz sva davanja izdvaja ogromna sredstva u budžet ovog entiteta.

"Pitamo ministra Pašalića i vlasti Republike Srpske zašto se manji dio tih sredstava koja se vraćaju u proizvodnju daju svim drugim proizvodnjama izuzev živinarske", dodali su.

Peradari zatražili hitan sastanak s ministrom Pašalićem

Peradari zahtijevaju od resornog ministarstva da javno odgovori koliko udruženja je legalno registrirano kod suda  i ko su legitimni predstavnici proizvođača. 

"U čije ime pojedinci dolaze na sastanke i za koga traže sredstva budžeta i koliko izdvajaju sredstava u taj isti budžet. Zašto samo živinari imaju maćehinski odnos", pitaju u svom saopćenju.

Oštar odgovor peradara Elektroprivredi BiH: Monopolističkim zahtjevima otežavate situaciju

Zatražili su i hitan sastanak s ministrom Pašalićem kako bi razgovarali o podršci ovom sektoru iako po ranijim zahtjevima za sastanak, kako tvrde, nisu bili pozivani.


Tagovi

Peradari Živinari Pilići Farma koka UŽ "Zajednica živinara RS" Udruženje tovljača pilića


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.