Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stigli ugovori
  • 22.02.2022. 09:00

Oštar odgovor peradara Elektroprivredi BiH: Monopolističkim zahtjevima otežavate situaciju

Manja ili veća potrošnja električne energije na farmama nije uslovljena povećanjem obima proizvodnje, uvećanjem produktivnosti i slično, već na nju isključivo utiču vremenske prilike

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 76
  • 51
  • 0

Peradari Bosne i Hercegovine traže od Elektroprivrede BiH da iz ugovora o snabdijevanju potrošača briše odredbu o enormno većoj cijeni električne energije u slučaju prekoračenja plana potrošnje, navodeći da se "viša sila ne može planirati". Ugovori o snabdijevanju strujom privrednim preduzećima, pa tako i proizvođačima iz sektora peradarstva, dostavljeni su prije nekoliko dana..

Neki članovi ugovora, koji se tiču cijene su postavljeni ultimativno, premda znamo da je pravni osnov svakoga ugovora saglasnost dvije volje”, navode peradari.

Koordinacioni odbora živinara/peradara BiH zatražio je da se oni prilagode posljednjim zakonskim rješenjima koja su usvojena u Parlamentu FBiH.

Traže pojašnjenje

Ističu kako je njihova proizvodnja vezana za žive životinje te da manja ili veća potrošnja električne energije na farmama nije uslovljena povećanjem obima proizvodnje, uvećanjem produktivnosti i slično, već na nju isključivo utiču vremenske prilike. 

Peradarima zaprijećeno astronomskim cijenama struje (Foto: Belmin Mehanović)

"Prema odredbama ovog ugovora, svako od nas mora napraviti procjenu svoje potrošnje do 20. u mjesecu za sljedeći mjesec. Pitamo dobavljača da objasni kako da napravimo procjenu potrošnje, koja zavisi od toga kakvo će biti vrijeme za tri, četiri ili čak 5 sedmica unaprijed, unutar praga tolerancije od +/- 10%, nama je zaista nejasno", ističu u saopćenju. 

Na osnovu egzaktnih podataka o potrošnji u 2020. i 2021. godini, kako dalje navode, promjene vremenskih prilika su se kretale znatno većim procentom, dodavši kako "ne treba posebno obrazlagati klimatske promjene koje se dešavaju". 

Neprimjeren rok

Povrh toga, Elektroprivreda BiH je u svom dopisu navela da se potpisani ugovori vrate u roku od 48 sati što je za navedenu aktivnost, kako smatraju, neprimjeren rok. 

Najmlađi farmer Srebrenice: Zatvorio farmu krava i kupio koke nosilje

"Imamo  informaciju da će svi oni koji ne potpišu ugovor u datom roku, biti obaviješteni da će ih Elektroprivreda prebaciti na tzv. rezervno snabdijevanje, što znači da će im se potrošnja fakturisati po astronomskim cijenama (većim od 300%). Da li je interes države i javnih preduzeća da uništi proizvodnju hrane za svoje građane? Nadamo se da nije!", navode peradari. 

U saopćenju ističu da je se ugovori trebaju prilagoditi zakonskim rješenjima, a od EPBiH traže da odustane od, kako kažu, "dodatnih monopolističkih zahtjeva koji nam samo još dodatno otežavaju ionako tešku situaciju u ovom sektoru".


Tagovi

Peradari Živinari Farma koka Struja Elektroprivreda BiH Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.