Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 02.02.2017. 16:00

Zima i nebriga vlasti prepolovili broj prasadi

Dovedeni smo na ivicu propasti, upozoravaju uzgajivači svinja.

Foto: Pixabay/aitoff
  • 885
  • 127
  • 0

Uzgajivači svinja i goveda dovedeni su do ivice propasti, kažu poljoprivrednici. Dovela ih je na rub kombinacija hladne i duge zime, nebrige vlasti te prekomjernog uvoza. Najalarmantnije stanje je u svinjarstvu, gdje zima prijeti da prepolovi broj prasadi, pišu nezavisne.

"Oni po rođenju nemaju tjelesne temperature, tako da im se prvih 15 dana života mora obezbijediti stalna temperatura od 36 stepeni. Većina uzgajivača u ovim uslovima to nije uspjela da uradi pa je naša procjena da je zima odnijela oko 50 odsto prasadi. U suštini, sve što se oprasilo od 25. decembra do sada je uginulo", rekao im je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja.

Za svinjare je i prošla godina bila loša. Ugrozila im je egzistenciju enormna količina zamrznutog svinjskog mesa, čiji je uvoz bio lako dopušten.

"Mi smo svinje prodavali po 2,5 KM, što je ispod svake cijene, i da smo tada kada je krenuo sunovrat tržišta dobili podršku nadležnih, kao što nismo, opet bismo se izvukli kolikotoliko, ali džaba je gluvom šaputati", ističe Maljčić.

Plaćaju danak uvoza

Zbog toga će, kaže, proljećnom tovu doći do ogromnog manjka prasadi, a nakon toga i do skoka cijena domaćeg proizvoda i kupovine uvoznog po još većoj cifri.

"Sad ćemo platiti danak na uvozu, kada nema domaćeg, narod će morati kupovati uvozno, koje je šest KM plus prevoz do BiH. Ovo našega što ima, već ide po pet maraka, i to bez pogađanja", navodi on.

Brine i podatak da je jedan podatak da je u svega nekoliko godina Republika Srpska ostala bez blizu 40 odsto uzgajivača svinja.

"Evidento je da je u tovu proizvodnja pala za deset odsto, u isto vrijeme potrošnja hrane je povećana od 10 do 20 odsto, tu su i troškovi grijanja, koji su u porastu. Možemo slobodno reći da smo samo za grijanje od kada je počela zima dali od 45.000 do 50.000 KM. I tako je i kod uzgajivača svinja, pilića, ne samo kod nas", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

Foto: Pixabay/aitoff


Tagovi

Svinje Prasad Zima Prepolovljen broj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.