Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 17.02.2018. 09:00

Željko Trifković se vratio iz Australije, prodaje mlijeko, a možda će morati smanjiti proizvodnju

Razmišljamo šta da radimo, da li da sinovi ostanu na imanju ili idu u bijeli svijet. Ukoliko ne riješimo problem s nedostatkom zemljišta, onda bih morao smanjiti broj grla na minimum, a oni neka idu svojim putem.

  • 467
  • 32
  • 0

Željko Trifković je 45-godišnji uspješan farmer, proizvođač mlijeka koji s porodicom, suprugom i troje djece, živi u naselju Rudine kod Dvorova. Prije rata Trifkovići su živjeli u okolici Kaknja. Dvanaest su godina proveli u Australiji gdje je Željko radio u mesoprerađivačkoj industriji te imao i svoju privatnu firmu, navodi avaz.

"Australija je lijepa i bogata zemlja u svakom pogledu. Međutim, mi, Balkanci, okrenuti smo na ovu stranu. Nostalgija je bila toliko jaka da me ništa nije moglo pokolebati u namjeri da se vratim. Džaba tebi bogatstvo, ljepote i zlatne obale. Izbaždareni smo za život u ovim predjelima. 

Postavlja se pitanje opstanka

Naselili smo se ovdje u Rudine, u naselje u kome živi veliki broj raseljenih s područja Kaknja i Zenice. Neophodan nam je tih, miran život. Naravno, razmišljali smo i o tome kako da obezbijedimo egzistenciju za normalan život. Imamo trenutno problema zbog nedostatka zemljišta za obradu. Farmu smo doveli do faze kada se postavlja pitanje opstanka. U posljednjih pet mjeseci prodali smo više od 30 grla krupne stoke. Trenutno na farmi imamo pedesetak grla",  priča Trifković.

Kaže da je imao 90 grla. Zbog nedostatka kabaste hrane morao je smanjivati broj. Trenutno otkupljivaču dnevno isporučuje 450 do 460 litara mlijeka.

"Vlasti nam obećavaju zemljište pod koncesiju, međutim, već 11 godina živimo od obećanja. Mlijeko otkupljuje firma "Mikan" iz Modrana. S njima sarađujemo više od četiri godine i sve je izuzetno korektno. 

Redovno dobije premije za mlijeko

Premiju za mlijeko u posljednje vrijeme primamo redovno. Zbog toga želim da pohvalim Vladu RS i resorno ministarstvo. Ranije je premija za mlijeko kasnila i po devet mjeseci. Pratile su nas i suše i poplave. Mi, farmeri, proizvođači mlijeka, zadovoljni smo trenutnim odnosom kada je u pitanju kontinuitet isplate premija za mlijeko", dodaje Trifković.

Trenutno mu je, kaže, neophodno još 15 do 20 hektara zemljišta da bi mogao osigurati kabastu hranu za stoku, odnosno silažu.

Obrađuje 85 dunuma, ali tko će ih raditi?

"Trenutno obrađujem 85 dunuma zemljišta. Neophodno mi je još dva puta toliko da bi farma normalno funkcionisala. Sinovi Srđan i Bogdan završili su školu, kćerka Sara završava srednju. Razmišljamo šta da radimo, da li da sinovi ostanu na imanju ili idu u bijeli svijet. Ukoliko ne riješimo problem s nedostatkom zemljišta, da se sinovi mogu ženiti, da kuće gradimo, onda bih morao smanjiti broj grla na minimum, a oni neka idu svojim putem", kaže farmer Trifković.

Foto: Bigstockphoto/LightField Studios


Tagovi

Željko Trifunović Mljekarstvo Silaža Povratnik Stočarstvo Otkup mlijeka Premije za mlijeko


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.