Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne krave
  • 30.11.2017. 17:00

Zekrija Mustić: 12 simentalki daje 4,5 tone mliljeka

Mustićev najveći problem je hrana za stoku pa će sijeno i žitarice morati kupovati jer ovogodišnja suša i velike štete koju je prouzrokovala divljač iznose čak 75 posto prinosa.

Foto: Pixabay/ceskyfreund
  • 1.730
  • 162
  • 0

Zekrija Mustić iz Rujnice kod Zavidovića prije 16 godina započeo je posao s tri grla muznih krava pasmine simentalka. U 2008. godini je ostvario planirano - 20 grla. Danas ima 12 grla koje mu dnevno, u prosjeku, daju oko 150 litara mlijeka, odnosno mjesečno 4,5 tone.

Namjenski objekat i kupovinu mehanizacije ostvario je isključivo pomoću kredita i to uz visoku kamatu. Naravno, pomogli su i najbliži članovi porodice. Kako je obrt registrirao 2006. godine, to mu je omogućilo ostvarivanje općinskog poticaja od 1.000 maraka godišnje, navodi avaz.

Zekrija Mustić: Cijena mlijeka nije zadovoljavajuća

Ljetos je bilo hrane, na pašnjacima

Mustić kaže da bi bez premija, od 0,28 maraka po litru, bavljenje ovim poslom bilo nemoguće.

"Nažalost, zbog kompletne situacije, sada smo na 12 grla. Cijena mlijeka za nas nije zadovoljavajuća. Kompletan prinos otkupljuje Zenička industrija mlijeka ZIM, s kojim imamo korektnu saradnju, a otkup i isplata idu bez poteškoća. Uglavnom proizvodimo ekstra klasu, koja se plaća 0,55 KM, a cijena prve klase je 0,47", kaže Mustić.

Najveći problem hrana za krave

Mustić će sijeno i žitarice morati kupovati jer ovogodišnja suša i velike štete koju je prouzrokovala divljač iznose čak 75 posto prinosa. Sa 17 dunuma dobili su tek tonu kukuruza.

Sve poslove obavlja sa suprugom, a po potrebi angažira sezonskog radnika. Prošle godine su obrađivali 72 dunuma zemlje, a mogli bi kažu i 500 da imaju mogućnost nabavke potrebne mehanizacije.

Foto: Pixabay/ceskyfreund36 Facebook/Zekrija Mustić


Tagovi

Zekrija Mustić Muzne krave Cijena mlijeka Simentalke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.