Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 29.11.2017. 13:00

Zbog ptičje gripe nova pravila o stavljanju jaja na tržište u EU

U vremenima visokog rizika od ptičje gripe, veterinarski propisi Evropske unije nalažu da kokoši budu zatvorene kako bi se smanjio rizik od infekcija putem ptica selica, ali to je izravno u nesuglasju s pravilima EU-a o jajima iz slobodnog uzgoja.

Foto: Pixabay/Capri
  • 81
  • 4
  • 0

Čak i ako njihove kokoši imaju ograničen pristup otvorenom prostoru zbog epidemije ptičje gripe, proizvođači jaja u slobodnom uzgoju moći će ih kao takve stavljati na tržište. Odluka je to sukladna promjenama standarda na tržištu jaja u EU.

Dosadašnji je standard, naime, dozvoljavao stavljanje jaja na tržište kao slobodan uzgoj ako njihove kokoši nisu imali pristup otvorenom prostoru do 12 tjedana. Najnovija izmjena, koja je stupila na snagu 25. novembra 2017., produljila je ovo razdoblje na 16 tjedana. Promjene pravila izravna su reakcija Evropske komisije na zabrinutost poljoprivrednika o potencijalnim ekonomskim gubicima na farmama otvorenog tipa.

Držanje u zatvorenom prostoru do 16 tjedana

U vremenima visokog rizika od ptičje gripe, veterinarski propisi Evropske unije nalažu da kokoši budu zatvorene kako bi se smanjio rizik od infekcija putem ptica selica, ali to je izravno u nesuglasju s pravilima EU-a o jajima iz slobodnog uzgoja, što navodi da kokoši nesilice moraju imati kontinuirani dnevni pristup otvorenom prostoru.

Marketinški standardi već su omogućili da se jaja označe kao slobodni uzgoj čak i ako su kokoši držane u zatvorenom prostoru kao rezultat mjera zaštite od ptičje gripe diljem EU, ali je odstupanje od 12 tjedana bilo prekratko zbog dugotrajne epidemije ptičje gripe u cijeloj EU u 2016.

To je značilo da se jaja koja se stavljaju na tržište kao slobodni uzgoj trebaju prodati kao "jaja iz kokošinjca" ako su kokoši držane u zatvorenom prostoru više od 12 tjedana, što je poljoprivrednicima donijelo gubitke.

Uz vjerojatnost daljnjih pojava (i dužeg trajanja) ptičje gripe te nakon razgovora s državnim tijelima država članica i dionicima industrije, donesena je odluka da se produži razdoblje s 12 na do 16 tjedana.

U EU je 390 milijuna kokoši

Nova pravila također pojašnjavaju da se ovo odstupanje primjenjuje na razini jata (umjesto regija ili farmi). To omogućava gospodarstvima da u razdoblju ograničenja držanja na otvorenom, uvedu nova jata; a jaja iz svakog pojedinačnog jata na istoj farmi mogu biti označena kao slobodan uzgoj za cijelo razdoblje od 16 tjedana, ako je ograničen pristup otvorenom prostoru, bez obzira na to kada je poljoprivredno gospodarstvo stavljeno u sustav ograničenja.

U Evropskoj uniji trenutno ima oko 390 milijuna kokoši, od kojih se oko 54 milijuna (14%) drži u sustavima slobodnog uzgoja.

U Velikoj Britaniji 53% kokoši, Irska 40%, Austrija 21%, Francuska 18%, Njemačka 18% i Nizozemska 15%. U pogledu veličine jata, Velika Britanija zadržava najveći udio populacije slobodnih pilića u EU (41%), a slijede Njemačka (17%), Francuska (16%) i Nizozemska (10%).

Ograničenja slobodnog uzgoja zbog ptičje gripe posebno su u sezoni 2016/2017 ugrozile proizvodnju u Njemačkoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Francuskoj i Irskoj.

Foto: Pixabay/Capri23auto


Izvori

AgPress


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...