Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonella
  • 29.12.2019. 16:30

Zbog prisustva Salmonelle naloženo sanitarno klanje blizu 20.500 pilića

potrošače napominjemo da je nužno, prilikom pripreme i upotrebe hrane, održavti zavidnu razinu lične higijene, te osigurati adekvatnu termičku obradu namirnica prije konzumacije, a posebno pilećeg mesa i jaja, priopćeno je.

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 352
  • 19
  • 0

Po nalogu kantonalne veterinarske inspekcije, zbog prisustva Salmonelle, u posljednja četiri mjeseca je na sanitarno klanje sa tri farme tovne peradi u Kantonu Sarajevo upućeno ukupno 20.436 brojlera. Monitorinogom prisustva salmonela kod žive peradi bilo je obuhvaćeno 29 farmi, od čega 22 farme tovne peradi, te sedam farmi koka nesilica.

U okviru provedenog monitoringa veterinarski inspektori su, za potrebe službenog uzorkovanja, radi laboratorijskih ispitivanja uzeli ukupno 108 uzoraka dijagnostičkog materijala, od kojih je kod njih 5,55% potvrđeno prisustvo Salmonelle enteritidis. S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na tri sporne farme provedene su pooštrene biosigurnosne mjere, dezinfekcija prostora i opreme na farmama, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere, priopćila je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Osim toga, u navedenom periodu Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske polove Kantona Sarajevo izvršio je uzimanje 165 uzoraka mesa peradi i mesnih proizvoda od peradi, kao i 36 uzoraka konzumnih jaja u proizvodnji i prometu na području Kantona Sarajevo, u kojima nije potvrđeno priustvo Salmonelle.

Salmoneloza druga najčešće registrovana infekcija kod ljudi u Evropi

Napominjemo da je prema podacima EFSA-e (Evropska agencija za sigurnost hrane) iz 2018.godine, salmoneloza druga najčešće registrovana infekcija kod ljudi u Evropi, dok je prema podacima federalnog Zavoda za javno zdravstvo iz 2018.godine najčešći, laboratorijski potvrđen, uzročnik trovanja ljudi hranom u FBiH bila Salmonella enteritidis.

"I ovoga puta koristimo se prilikom da podsjetimo sve subjekte u poslovanju sa hranom na obavezu provođenja općih i posebnih mjera higijene u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, u skladu sa principima HACCP sistema. Istovremeno, potrošače napominjemo da je nužno, prilikom pripreme i upotrebe hrane, održavti zavidnu razinu lične higijene, te osigurati adekvatnu termičku obradu namirnica prije konzumacije, a posebno pilećeg mesa i jaja, što je obavezan podatak na deklaracijama hrane", priopćili su.


Tagovi

Klanje peradi Kanton Sarajevo Salmonella


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.