Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest svinja
  • 11.04.2024. 10:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Dvorovi

Zbog ličnog interesa: Farmeri i klaoničari krivi za afričku kugu svinja u Semberiji?

Svinjari se boje da se zaraza raširila po cijeloj Semberiji jer se bolest krila, a zaražene svinje nisu bile označene

Foto: Depositphotos/accept001
  • 126
  • 5
  • 0

"Svi uzgajivači svinja su velikom strahu", izjavio je Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske za Nezavisnekomentirajući pojavu virusa afričke kuge svinja na području Semberije. Ona je otkrivena na velikoj farmi sa blizu 1.000 svinja, odnosno 380 krmača i 600 prasadi u selu Dvorovi. Maljičić tvrdi da su pojedinci i dalje neozbiljni jer se ne pridržavaju mjera koje su bile propisane što je dovelo do afričke kuge. 

Ističe da farmeri, ali i sami klaoničari, uopšte ne vode računa, potcjenjuju opasnost ove bolesti i to zbog sitnog ličnog interesa.

Zaraza se krila?

"U ovoj situaciji, kako su se pojedini ophodili prema virusu afričke kuge, nas iz Udruženja i ne čudi pojava zaraze. Sada je ugrožen cijeli sistem svinjarstva", komentirao je i dodao da su u strahu da se virus raznio po Semberiji.

Kaže da sve zaražene svinje nisu bile obilježene, a problem je i što se zaraza krila. Pored toga, u Bijeljini ne postoji stočno groblje gdje bi se na primjeren način zakopale eutanazirane životinje.  

Apel ministarstva 

Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, uputio je apel farmerima da podignu na najviši nivo odgovornost i sprovođenje biosigurnosnih mjera.

"Pojava afričke kuge svinja na farmi u Bijeljini može ugroziti proces ponovnog useljavanja životinja na farme", upozorio je Bursać i naglasio da je jedini garant uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja. 

Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo RS, rekao je da će biti utvrđeno kako se virus pojavio na ovoj farmi dodajući da je trebalo da počne eutanazija zaraženih svinja. Budući da u Bijeljni nema stočnog groblja, kaže da postoji jedna lokacija gdje će biti zbrinute eutanazirane životinje. 

Direktna šteta 25 miliona KM 

Dodao je da je Republiku Srpsku afrička kuga svinja do sada koštala 25 miliona KM direktne štete, kao posljedica neodgovornog ponašanja ljudi, odnosno zbog ilegalnog prometa životinja.

Iz Odjeljenja za poljoprivedu grada Bijeljina rekli su da će u srijedu biti završena eutanazija i zakopavanje životinja, na parceli koja je najvjerovatnije u vlasništvu grada.

Posljednji slučaj afričke kuge svinja na području Semberije zabilježen je 12. januara.


Tagovi

Afrička kuga svinja Zaraza Bijeljina Svinjari Mišo Maljičić Farma u Semberiji Stočno groblje Eutanazija svinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Sajam voćarstva i povrtarstva "Macfrut2024", Rimini.