Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišanje ovaca
  • 08.06.2016. 08:00

Završava sezonsko šišanje ovaca

Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca.

Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com
  • 673
  • 27
  • 0

Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca. Ovce se šišaju najmanje jednom godišnje, iako neki (rijetki) ovce šišaju dva puta. Ovisno o temperaturama zraka i vremenu, striža ovaca počinje od sredine aprila sve do početka juna.

U nekim krajevima obavlja se i kasnije, odnosno u junu pa sve do jula. Vrijeme početka striže ovaca ovisi i o porastu nove vune. Ukoliko nije porasla nova vuna, a što ovisi o više čimbenika, prije svega hranidbi i dobi životinje, šišanje je puno teže. Sam zahvat šišanja obavlja se ručnim ili električnim škarama.

Kod striže sa ručnim škarama, gotovo je nemoguće ošišati ovcu ako vuna nije "podrasla". U velikom stadu prvo se šišaju ovnovi i jalove ovce jer im vuna prije "podraste", a kasnije ovce koje su se janjile, pojašnjava Bernarda Kasunić, dipl. ing. agr.

Paziti kako ne bi ozlijedili ovcu

Hrvoje Čvangić mladi je uzgajivač ovaca koji savjetuje kako pravilno ošišati ovcu: "Ovca se stavlja u sjedeći položaj, na trticu, i kreće se šišati gornja strana vrata i ispod uha. Nastavlja se na desnu plećku i desnu stranu trbuha te ispod trbuha. Zatim polegneš ovcu i ošišaš desni but i rep, zatim vratiš ovcu u sjedeći položaj i ošišaš lijevu stranu vrata i ispod vrata te prijeđeš na lijevu plećku i lijevu stranu trbuha. Na kraju se ošiša i lijevi but i šišanje je gotovo".

Šišanje električnim škarama obavlja se na sličan način kao i kod ručne tehnike, čime se i smanjuje mogućnost ozljeđivanja ovaca. Ukoliko se kod šišanja električnim škarama pažljivo prati linija tijela, nema opasnosti od posjekotina. Posjekotine su moguće kod obje tehnike striže, naročito ako je životinja uplašena i uznemirena, ističe Kasunić.

Na videu je prikazano šišanje ovaca na OPG-u Sičaja.

Video: Vinko Sičaja, Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com


Tagovi

Ovce Šišanje Vuna Striža


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]