Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca.
Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca. Ovce se šišaju najmanje jednom godišnje, iako neki (rijetki) ovce šišaju dva puta. Ovisno o temperaturama zraka i vremenu, striža ovaca počinje od sredine aprila sve do početka juna.
U nekim krajevima obavlja se i kasnije, odnosno u junu pa sve do jula. Vrijeme početka striže ovaca ovisi i o porastu nove vune. Ukoliko nije porasla nova vuna, a što ovisi o više čimbenika, prije svega hranidbi i dobi životinje, šišanje je puno teže. Sam zahvat šišanja obavlja se ručnim ili električnim škarama.
Kod striže sa ručnim škarama, gotovo je nemoguće ošišati ovcu ako vuna nije "podrasla". U velikom stadu prvo se šišaju ovnovi i jalove ovce jer im vuna prije "podraste", a kasnije ovce koje su se janjile, pojašnjava Bernarda Kasunić, dipl. ing. agr.
Hrvoje Čvangić mladi je uzgajivač ovaca koji savjetuje kako pravilno ošišati ovcu: "Ovca se stavlja u sjedeći položaj, na trticu, i kreće se šišati gornja strana vrata i ispod uha. Nastavlja se na desnu plećku i desnu stranu trbuha te ispod trbuha. Zatim polegneš ovcu i ošišaš desni but i rep, zatim vratiš ovcu u sjedeći položaj i ošišaš lijevu stranu vrata i ispod vrata te prijeđeš na lijevu plećku i lijevu stranu trbuha. Na kraju se ošiša i lijevi but i šišanje je gotovo".
Šišanje električnim škarama obavlja se na sličan način kao i kod ručne tehnike, čime se i smanjuje mogućnost ozljeđivanja ovaca. Ukoliko se kod šišanja električnim škarama pažljivo prati linija tijela, nema opasnosti od posjekotina. Posjekotine su moguće kod obje tehnike striže, naročito ako je životinja uplašena i uznemirena, ističe Kasunić.
Na videu je prikazano šišanje ovaca na OPG-u Sičaja.
Video: Vinko Sičaja, Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com
Tagovi
Autorica