Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuska jaja
  • 20.12.2020. 09:30

Zašto se na ljusci jajeta uočavaju naprsline i koji su razlozi tome?

Koji se sve defekti javljaju na ljusci jajeta i šta sve utiče na tu pojavu ?

Foto: Bigstock/OlyaTropinina
  • 440
  • 79
  • 0

Кvalitet ljuske jajeta danas je najveća briga svih učesnika u peradarskoj proizvodnji, kako proizvođača konzumnih jaja, tako i proizvođača jaja za nasad. Da bi se poboljšao kvalitet više pažnje mora se posvetiti ishrani nosilja i njihovim potrebama u pojedinim hranjivim materijama, posebno mineralima i vitaminima, naglašava stručnjak za stočarstvo, Kosovka Jakšić.

Velike pukotine

Pod ovim nedostatkom podrazumjevaju se svi veliki lomovi i rupe na ljusci, odnosno probušena opna ljuske. Oko jedan do pet odsto od ukupno proizvedenih jaja ima ovaj defekt. Uzroci su starost kokoši, loša ishrana, slana voda, zarazni bronhitis, visoke temparature, mehanička oštećenja izazvana kljunovima i nožnim noktima kao i neredovno sakupljanje jaja.

Tankolinijska naprslina

Ovaj nedostatak obično se pojavljuje na širem dijelu jajeta i vrlo se teško otkriva. Dobro osvjetljavanje i lupkanje po jajetu mogu biti vrlo učinkoviti u otkrivanju naprsline. Obim pojave je jedan do tri procenta. Uzroci ovome su isti kao i za prethodni slučaj, ali takođe i loša konstrukcija kaveza i neredovno sakupljanje jaja.

Zvjezdasta pukotina

Ova anomalija u obliku zvijezde često se teško uočava jer je vrlo tanka naprslina, koja se od tačke udara zvjezdasto širi. Učestalost javljanja je jedan do dva odsto. Uzroci su isti kao i za prethodne pojave. Jaja sa tankom ljuskom ili bez nje - procenat njihove zastupljenosti je od 0,5 do šest odsto. Uglavnom se pojavljuju kod kokoši koja pronose, posebno kod onih koje su rano dostigle polnu zrelost.

Sa novim sistemom uzgoja koka nosilja, očekuju dnevni prosjek i do 4.800 jaja

Neke kokoši produže nositi jaja sa tankom ljuskom. Uzroci ovome su: uznemiravanje peradi loša ishrana, slana voda, bolesti (infektivni bronhitis), ističe Jakšićeva.

Hrapava ljuska

Jaja sa ovim nedostatkom imaju dijelove ljuske koji su grube strukture neujednačeno raspoređene po površini. Učestalost javljanja je manje od jedan odsto. Može biti više ovakvih slučajeva pri ranom pronošenju kao rezultat duple ovulacije, gdje je jedno jaje bez ljuske, a drugo sa ljuskom kao šmirgl-papir. Uzroci su zarazni bronhitis, promjene svjetlosnog režima i nedostatak vode za napajanje.

Deformisani oblik

Ljuska ovakvih jaja razlikuje se od normalnog oblika. Tu pripadaju i ona sa ravnim stranicama ili sa neravninama u obliku žljebova i rebara, kao i prevelika i okruglog oblika. Uzroci su zarazni bronhitis, stres, uznemiravanje i prenaseljenost.

Ravnostrana jaja

Obično se kaže da su jaja ravnostrana kada je dio ljuske ravan ili zasječen, a ostali dio naboran. Normalno pojavljivanje ovog nedostatka je jedan odsto od ukupne proizvodnje. Ovakva jaja nose kokoši u ranoj fazi nosivosti, a mogu biti rezultat dvostruke ovulacije. Uzroci su zarazni bronhitis, uznemiravanje i stres, prenaseljenost i promjene u svetlosnom režimu.

Uticaj boje svjetlosti na razvoj peradi u tovu i proizvodnji jaja

Kako smo ranije pisali, svjetlost preko boje, intenziteta i perioda osvjetljenja djeluje različito na razne fiziološke procese. U suštini radi se o tome da odgovarajuće boje i intenzitet svjetla djeluju na hormonsku aktivnost i fiziološke promjene koje se mogu odraziti na dobar prirast ili dobru nosivost jaja.

Pokrivena pukotina

Kod ovog slučaja karakteristično je da ljuske imaju žljebove i neravne površine zbog nepravilnog deponovanja kalcija. Uglavnom se nalaze na šiljastom kraju jajeta. Ovaj defekt nastaje u posljednjim satima svjetlosnog perioda ili u prvim satima mraka. Procenat ovakvih jaja povećava se sa uzrastom kokoši, tako da one u 35. nedjelji nose jedan odsto a u 60. sedmici i do devet odsto takvih jaja. Mogući uzroci su stres, uznemiravanje, program osvjetljavanja, prenaseljenost i bolesti.

Bubuljičasta ljuska

Bubuljice su male grudve kalcifikovanog materijala na ljusci koje se mogu slomiti bez oštećenja ljuske. Neke od njih kada otpadnu ostavljaju male rupice na površini. Uzroci su uzrast kokoši, loša ishrana i bolesti. Jaja snesena u popodnevnom periodu imaju bolji kvalitet ljuske u odnosu na jutarnja. Glavni izvor kalcija u hrani nosilja je sitno mljeveni krečnjak, kreda.

Formiranje ljuske odvija se tokom noći kada kokoši manje ili uopšte ne konzumiraju hranu pa potrebe u kalciju nisu dovoljno podmirene, naglašava stručnjak za stočarstvo.


Tagovi

Ljuska jajeta Defekti ljuske jajeta Loša ishrana peradi Nosivost Starost kokošaka Polna zrelost kokoši


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...