• Tov brojlera
  • 12.05.2019. 09:00

Zašto pilići padaju s nogu?

Tov pilića (brojlera), naročito u periodu intenzivnog porasta, može biti problematičan jer im se krive kosti i ne mogu stajati na nogama. Prinuđeni su da ležeći uzimaju hranu, ali im se zbog pasivnosti umanjuje prirast i kvalitet mesa. Glavni uzrok "padanja s nogu" nedostatak je kompleksa vitamina B u ishrani.

Foto: Julijana El Omari
  • 520
  • 50
  • 0

Osim većih robnih uzgajivača pilića koji ovaj posao obavljaju tokom čitave godine, u proljetnim mjesecima poljoprivredna domaćinstva uzgajaju manja jata pilića za sopstvene potrebe. Oni u početku tova, piliće hrane kupovnim fabričkim koncentratima, a kasnije prelaze na obroke koje pripremaju po sopstvenim recepturama. Ako u njima nema dovoljno vitamina B kompleksa, zdravstveno stanje brojlera se pogoršava.

Posljedice su krive kosti i nervne smetnje

Vitamini su veoma bitni u ishrani životinja. Kada se iscrpe rezerve vitamina B iz organizma, zbog smanjene otpornosti, evidentna su razna oboljenja, a najčešće je takozvano "padanje s nogu“. "Karakteristično je za tovne rase uzrasta tri do pet sedmica, kada počinje nagli prirast. Čest je i kanibalizam, odnosno, međusobno kljucanje pilića“, objašnjava doktor veterinarske medicine, Petar Pavković iz Beograda.

Zašto kokoši kljucaju i jedu jaja? 

Zbog nedostatka ovih vitamina, nastaju poremaćaji u prometu hranivih materija pa su primjetne smetnje i u nervnom sistemu, tačnije drhtanje, grčevi ili iznemoglost. Životinja pri hodu tetura, odnosno, više puta pada i ustaje.

U kojoj hrani ima vitamina iz grupe B?

Vitamina iz grupe B najviše ima u žitaricama i zelenoj hrani. Koncentrati koji se koriste za ishranu živine, možda ponekad sadrže manje vitamina nego što bi trebalo, ali uglavnom ne treba sumnjati u kvalitet koncentrata koji je provjeren u laboratoriji.

Šta je najvažnije za pravilan tov pilića?

Najčešće griješe uzgajivači živine koji, zbog uštede, fabrički koncentrat previše "razblažavaju“ kukuruznom prekrupom i tako smanjuju neophodan procenat vitamina.

Ima li lijeka za padanje i iznemoglost pilića?

Lijeka ima, ali je najvažnija preventiva. Za preventivu se upotrebljavaju razni vitaminski dodaci pri spravljanju hrane. "U obroke se može dodavati i svježi pivski kvasac u malim količinama, na primjer od jednog do tri grama dnevno, po životinji ili sušen kvasac, ubačen u vodu za piće, s tim što se prethodno u njoj dobro otopi. Kao lijek može da pomogne "aneurin“ rastvor, inače namijenjen za davanje putem inekcija. Stavlja se u vodu za piće, kao ampula od deset mililitara na dva litra vode“, ističe Pavković.


Tagovi

Tov pilića Uzgoj brojlera Vitamini B kompleks Ishrana živine


Autor

Miodrag Palić

Miodrag Palić

Dugogodišnji novinar, kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi