Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galaktoreja
  • 04.11.2018. 12:30

Zašto neke krave pri muži sakrivaju mlijeko?

Ova anomalija nastaje kada izostane nadražaj izazvan sisanjem i mužom. Tada se smanjuje količina mlijeka, a nije isključeno da i vime može da zasuši.

Foto: Miodrag  Palić
  • 3.138
  • 36
  • 0

Šta je galaktoreja i hipogalakcija pri muži krava?  Šta je to "tvrda muža"  i otežano puštanje mlijeka pri muži? Šta je "sakrivanje" mlijeka, koji su uzroci i kako se  te pojave manifestuju? O ovim anomalijama u proizvodnji mlijeka razgovarali smo sa dr veterinarske medicine Petrom Pavkovićem iz Beograda.

Nije rijedak slučaj da cijelo vime zasuši

Galaktoreja je posljedica nedovoljne funkcije izvodnih mliječnih kanala. Pravilna sekrecija mlijeka teče samo onda kada je nadražaj izazvan sisanjem i mužom i djeluje indirektno na mliječne stanice. Ako je ovaj nadražaj slab, smanjuje se količina mlijeka, a nije rijedak slučaj da cijelo vime zasuši.

"Ako mlijeko samo teče u usta teleta bez njegove aktivnosti - znak je da će uskoro mlaz mlijeka da se prekine. I starijim kravama događa se da mlijeko kaplje iz vimena, pa se i ta neželjena pojava svrstava u galaktoreju. Uzrok može biti ili slab sfinkter (prstenasti mišić) koji zatvara sisni kanal ili je sisni kanal previše proširen", objašnjava Pavković.

Zašto nastaje "tvrda" muža?

Krave se često zbog patoloških promjena teško muzu, najčešće zbog promjena na sisnim kanalima. Nije rijedak slučaj sužavanja sisnog kanala i sisnih otvora. Takve su sise dugačke i tanke. One se ne mogu puniti mlijekom kao normalne sise.

Nerijetko se događa da se krave teško muzu, iako nemaju problema sa sisnim kanalima. U takvom slučaju uzrok leži u grčevima koji nastaju u sfinkteru (mišićnom prstenu na izlasku iz sisnog kanala). Uzrok tvrde muže može da bude i promjena na sluzokoži sisnog kanala nastalih uslijed upala i zapaljenja.

Međutim, treba znati da i krave sa normalnom patologijom imaju tvrdu mužu. Njima sfinkter popušta zbog temperamenta, nervoze i prevelike osetljivosti.

Plašljive krave skrivaju mlijeko

Zbog smetnji u mliječnoj žlijezdi u toku muže, krava prekida dotok mlijeka u muzni aparat. Ova pojava se naziva "skrivanje" mlijeka i krava ga kasnije ne može ispustiti u mliječne kanale.

"Mlijeko najčešće skrivaju plašljiva grla i kada ih muze muzač na kojeg krava nije navikla. Nemir i zaplašenost, zatim popijena velika količina hladne vode tokom zime,  takođe mogu da uzrokuju skrivanje mlijeka. Kravu nikako ne treba tući i plašiti, jer to može da prouzrokuje zaustavljanje mlijeka u sve četiri sise", ističe dr Pavković.


Tagovi

Krave Mlijeko Muža Tvrda muža Galaktoreja Hipogalakcija Skrivanje mlijeka Petar Pavković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.