Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Zeland
  • 29.05.2018. 16:30

Zaklat će 150.000 goveda - sprječavaju zarazu!

Stočari Novog Zelanda prvi su se put susreli s bakterijom Mycoplasma bovis. Vlada je iznijela plan kako eliminirati zarazu.

Foto: Bigstockphoto/pranodhm
  • 830
  • 45
  • 0

Oko 150.000 goveda bit će ubijeno na Novom Zelandu kako bi se pokušalo iskorijeniti Mycoplasmu bovis, bakterijsku bolest goveda.  Bolest se na Novom Zelandu prvi put pojavila u junu prošle godine i dovela do brojnih problema uzgajivačima. Prema planu koji je najavila premijerka Jacinda Ardern, masovno ubijanje goveda stajat će zemlju 886 miliona novozelandskih dolara, a bude li iskorjenjivanje uspješno - Novi Zeland će biti prva zemlja pogođena zarazom koja je uspjela elimirati opasnu bakteriju, piše abc.net. 

Opasna bakterija raširena je u Evropi i Sjedinjenim Američkim državama, a može dovesti do mastitisa u krava, upale pluća, artritisa i drugih bolesti. Bolest ne utječe na sigurnost hrane, no utječe na smanjenu proizvodnju i gubitke na farmama. Stočarstvo je iznimno bitna grana ekonomije Novog Zelanda čija ih je izoliranost dosad čuvala od bolesti koja napadaju goveda diljem drugih dijelova svijeta.

Epidemija bruceloze u općini Kiseljak, oboljelo i preko 5 ljudi, sumnja se da ih je 40

"To je težak posao i nitko ne želi vidjeti masovno klanje", rekla je premijerka i dodala da je jedina alternativa ovoj odluci pustiti da se zarazna bolest prošiti i ugrozi 10 miliona grla stoke na više od 20.000 farmi koje proizvode meso, mlijeko i mliječne proizvode. Ambiciozan plan klanja 150.000 goveda (od čega je 26.000 već u tijeku), planira se ispuniti tijekom dvije godine. 


Tagovi

Goveda Klanje Novi Zeland Bolest goveda Mycoplasma bovis


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.